Toeslagenouders teleurgesteld over vertrek Omtzigt: 'Pieter, bedankt voor alles'

Met het vertrek van NSC-leider Pieter Omtzigt verliest Den Haag 21 jaar aan politieke ervaring. Voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire was Omtzigt echter meer dan alleen een politicus. "We waren aan het zinken, maar toen hij met ons op de boot stapte, kwam de kracht terug."
Dulce Gonçalves Tavares en Maria dos Anjos Sanchez moesten even slikken toen ze het aangekondigde vertrek van Omtzigt hoorden. Beide moeders uit Rotterdam werden, net als duizenden andere ouders, onterecht als fraudeur bestempeld door de Belastingdienst, met grote financiële en emotionele gevolgen.
"Voor mij is dit een tegenslag", zegt de 44-jarige Dulce tegen RTL Nieuws. "Samen met hem, oud-politicus Renske Leijten van de SP en de andere ouders hebben we veel moeten doorstaan, strijden en incasseren. En uiteindelijk hebben we een overwinning behaald."
'Niemand met dezelfde wilskracht'
Het plotselinge vertrek van Omtzigt zorgt voor bezorgdheid. "Wat gaat er nu gebeuren?", vraagt Dulce zich af. "Wie gaat onze problemen zo serieus nemen als hij en Renske? Ik zie niemand met dezelfde wilskracht als zij."
In de video hieronder reageert Renske Leijten op het vertrek van Omtzigt uit de landelijke politiek:
Die wilskracht die de toeslagenouders zo roemen, is volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers tegelijkertijd Omtzigts valkuil geweest. "Hij kon zich volledig vastbijten in onderwerpen, vooral als er sprake van onrecht was. Als een pitbull die niet losliet. Als hij niet door was gegaan met mensen bestoken met vragen over hoe het nou zat, net als Renske Leijten, dan zou de affaire misschien nooit aan het licht zijn gekomen. Dat was zijn grote kracht."
Maar zijn zwakte was dat hij niet van ophouden wist. Hij berichtte mensen soms zelfs na middernacht over dossiers, weet Schreinemachers. "Enerzijds hartstikke goed, die enorme werklust. Anderzijds kan het je nekken. Zeker Den Haag is een lastige plek om te reïntegreren na een burn-out. In de Tweede Kamer is het moeilijk om op halve kracht te werken, wat wel belangrijk is na een burn-out. Hij bleef de partijleider en werd door iedereen aangesproken."
Omtzigt als gezicht van de strijd
Dulce ziet Omtzigt, Leijten en Farid Azarkan van DENK als 'de gezichten van de strijd in de toeslagenaffaire'. Leijten vertrok in 2023 namens de SP uit de Kamer, Azarkan nam hetzelfde jaar afscheid namens DENK.
Dulce is dankbaar voor Omtzigts warmte en inzet. "Vooral het moment dat we samen met hem andere ouders ontmoetten en elkaar diep in de ogen aankeken. We dachten allemaal: gaan we dit wel winnen? Maar Pieter was niet bang om op onze boot te stappen, ongeacht de route die we gingen varen. We waren aan het zinken, terwijl niemand luisterde. Maar hij kwam aan boord, en dat gaf ons kracht en een veilig gevoel."

Ook de 55-jarige Maria dos Anjos Sanchez ziet met het vertrek van Omtzigt een rots in de branding wegvallen. "Want hij deed zijn werk vanuit het hart. Ik hoop dat er anderen in de Tweede Kamer zijn die dat ook zullen doen." Maria’s twee kinderen hebben van dichtbij meegemaakt hoe Omtzigt zich om de ouders bekommerde. "We hebben herinneringen gemaakt die we nooit meer gaan vergeten."
Maria schuift het vertrek van Omtzigt deels in de schoenen van politiek Den Haag. "Hij werd afgebrand omdat hij andermans problemen wilde oplossen. Dat hij er niet meer is, neem ik hen kwalijk." Verslaggever Schreinemachers: "Het heeft inderdaad meegespeeld dat hij op verschillende momenten is tegengewerkt."
'Geen definitief afscheid'
Ondanks hun teleurstelling begrijpen Dulce en Maria Omtzigts keuze. Ze willen de politicus bedanken voor zijn steun in de afgelopen jaren. "Hij moet nu alle liefde aan zichzelf en zijn familie geven en tijd nemen om alles te verwerken. We wensen hem veel gezondheid", zegt Maria.
Voor de twee Rotterdammers is het echter geen definitief afscheid. "Het is nu tijd om te gaan, maar over vijf jaar verwachten we hem sterker terug. We geven niet op en blijven doorstrijden tot het einde. Pieter: bedankt voor alles."
In de video hieronder zie je meer over de bewogen politieke carrière van Pieter Omtzigt: