Ruim een kwart Nederlanders mijdt zorg door lange wachttijden huisarts

Géén afspraak maken voor een consult met je huisarts omdat je bijna een week moet wachten voordat je terecht kunt. Ruim een kwart van de mensen mijdt de huisarts wel eens omdat de wachttijden te lang zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel.
Er zijn in Nederland veel te weinig huisartsen, stelde de Algemene Rekenkamer begin deze maand. Ongeveer 60 procent van de huisartsenpraktijken heeft op dit moment een patiëntenstop en dat aantal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar stijgen. De huisartsen die er wél zijn hebben het druk en dat zorgt soms voor lange wachttijden, blijkt uit onderzoek onder de leden van het RTL Nieuwspanel.
"Als het gaat om afspraken die geen acute spoed hebben, kunnen zo’n acht op de tien mensen binnen drie dagen terecht", ziet RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker in zijn onderzoek. "Maar voor 20 procent geldt dat het vier, vijf dagen of langer duurt voordat ze de huisarts kunnen zien. En soms duurt dat zelfs weken."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De richtlijn voor huisartsbezoek, de zogeheten treeknorm, is dat het bij grote drukte 'maximaal drie dagen' zou mogen duren voordat een patiënt terecht kan. Bij één vijfde wordt die norm dus (ruim) overschreden.
"We zien ook dat die langere wachttijden er bij veel mensen voor zorgen dat ze zorgmijdend gedrag vertonen: ze hebben een gezondheidsprobleem, maar besluiten niet naar de huisarts te stappen omdat ze denken dat die er toch niet snel genoeg naar kan kijken." Drie op de tien mensen geven in het onderzoek aan dat ze dit wel eens doen. Van de mensen die langer dan een week moeten wachten op een afspraak, zegt zelfs twee derde op deze manier zorg te mijden.
Een deelnemer vertelt: "Er zijn in mijn gezondheidscentrum 2 huisartsen met pensioen gegaan en geen nieuwe voor gekomen. Ze draaien nu een spoedspreekuur - met andere woorden: je mag alleen bellen als je denkt dat je doodgaat. Ik ga niet dood, maar heb wel een arts nodig."
Het feit dat mensen gezondheidsproblemen niet of te laat melden, kan kwalijke gevolgen hebben. Een derde van de zorgmijders geeft eerlijk toe dat het 'achteraf niet verstandig is geweest' dat ze geen afspraak met de huisarts hebben gemaakt. Rademaker: "Dat is natuurlijk allereerst vervelend voor die patiënten zelf, want zij hebben een medisch probleem dat uit de hand loopt. Maar ook de kosten voor de samenleving zijn groter als medische problemen te laat gemeld worden en verder uit de hand lopen."
Huisarts vinden groot probleem
Het huisartsentekort zorgt ook nog voor een ander probleem: het vinden van een nieuwe huisarts is voor veel mensen een moeilijke zoektocht. Eén op de vijf mensen wilde de afgelopen jaren van huisarts wisselen – bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, of omdat de oude huisarts met pensioen ging of niet beviel. Een derde vond het vinden van een nieuwe huisarts moeilijk en één op de vijf mensen gaf de zoektocht zelfs op.
Ongeveer één procent van de ondervraagden heeft helemaal geen huisarts. Zij melden medische problemen soms noodgedwongen bij de huisartsenposten of eerste hulp.
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op 18 t/m 23 april onder bijna 20.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 55.000 leden. Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!