Domper voor reisbranche: Den Haag mag 'fossiele reclames' verbieden

Reisbranchevereniging ANVR en reisorganisatie TUI spanden een kort geding aan tegen het verbod op 'fossiele reclames' in Den Haag, maar krijgen geen gelijk van de rechter. Alle bezwaren van de reisbranche werden afgewezen. Volgens een woordvoerder van Reclame Fossielvrij is deze uitspraak een voorbeeld voor andere gemeenten die inzetten op een verbod.
Het reclameverbod in Den Haag geldt sinds 1 januari voor producten die fossiele brandstoffen gebruiken. Daar vallen bijvoorbeeld vliegreizen onder. ANVR en TUI stellen dat het reclameverbod in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en met de vrijheid van ondernemerschap. D-Reizen en Prijsvrij hadden zich bij het proces aangesloten.
De partijen denken ook dat het verbod de uitstoot in de gemeente niet gaat verminderen en ze vinden dat de gemeente niet de bevoegde partij is om het verbod op te leggen. De rechtbank ging hier niet in mee.
"We zullen de stukken goed bestuderen, maar zijn teleurgesteld in deze uitspraak en we onderzoeken de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan", zegt directeur Frank Radstake van de reisbrancheorganisatie ANVR in een reactie op de uitspraak.
Ondanks het verbod mogen bedrijven wel hun merknaam of groene producten aanprijzen op reclamezuilen in de stad. Tot 1 mei is er een overgangsregeling waarin nog niet wordt beboet.
Meer gemeenten
Den Haag is niet de enige gemeente die inzet op een verbod op fossiele reclames, maar wel de eerste die het via de wet uitvoert. Volgens Reclame Fossielvrij onderneemt één op de twintig gemeenten in Nederland actie tegen fossiele reclames. Voorbeelden zijn Amsterdam, Zwolle en Tilburg. "Voor die gemeenten is de uitspraak van vandaag een voorbeeld", zegt een woordvoerder van Reclame Fossielvrij.
Ook in Haarlem speelt de discussie al lang: vanaf 1 januari 2026 is er op straat geen fossiele reclame te zien op straat, meldt de woordvoerder. Maar vorige maand bleek dat de provincie Noord-Holland in ieder geval afziet af van een verbod op reclames in de ruim 170 bushokjes langs provinciale wegen vanwege 20.000 euro inkomstenverlies.