Klimaatbeleid regering stuit op verzet: 'Dit schiet dramatisch tekort'

Oud-klimaatminister Rob Jetten vindt dat de gepubliceerde klimaataanpak van het kabinet 'tekortschiet'. Minister Sophie Hermans (VVD) doet volgens Jetten haar best, 'maar in deze coalitie wordt zij aan alle kanten tegengewerkt', de D66-leider op LinkedIn. Er zijn meer kritische geluiden, al klinkt er soms ook optimisme.
"De VVD kijkt lijdzaam toe. Sterker nog, onder hun bewind worden nieuwe fossiele subsidies ingevoerd, zonder voldoende steun voor echte verduurzaming", zegt Jetten. "Niet de belofte van groene groei, maar grijze krimp heeft zo de overhand."
'Klimaatdoelen uit zicht'
Hij is niet de enige die kritiek uit op het gepresenteerde beleid. Hilde Stroot, klimaatexpert van Oxfam Novib: "Na nodeloos tijdverlies en maanden van wachten op een overtuigend klimaatpakket is de meest opvallende maatregel dat een eerder afgeschafte fossiele subsidie voor het bedrijfsleven opnieuw wordt ingevoerd."
Stroot: "Hiermee raken de klimaatdoelen nog verder uit zicht. Het klimaatpakket van minister Hermans schiet dramatisch tekort om de eigen klimaatdoelen voor Nederland te halen. Het is duidelijk dat dit kabinet de klimaatcrisis totaal niet serieus neemt."
FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans 'onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten'.
Schrappen plastic-heffing
"Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.
Dat klimaatverandering veel gevolgen heeft, blijkt wel uit onderstaande video:
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de aandacht voor CO2-opslag en het schrappen van de plastic-heffing in het nieuwe pakket klimaatmaatregelen van minister Sophie Hermans.
Elektrische auto's
Wel zijn er 'grote zorgen' om onder meer de hoogte van de energiekosten, via vooral de nettarieven. "Juist met de nettarieven loopt Nederland zwaar uit de pas, terwijl Duitsland en België plannen hebben om de nettarieven nog meer te verlagen", stellen de organisaties.
De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen is erg kritisch op de heffing op nieuwe zakelijke auto's op fossiele brandstoffen. "Dat terwijl auto's van de zaak - omdat ze nieuw, schoon, veilig en zuinig zijn - een hele belangrijke bijdrage leveren aan de vergroening. Als werkgevers door deze maatregel kiezen voor alternatieven, heeft dit grote averechtse milieueffecten", zegt voorzitter Renate Hemerik.
'Valt nog te bezien of met deze maatregelen het klimaatdoel wordt gehaald'
"Het kabinet heeft een extra pakket met klimaatmaatregelen gepresenteerd. Dat is nodig omdat Nederland op dit moment niet goed op koers ligt om de klimaatdoelen te kunnen halen", zegt klimaatredacteur Heleen Ekker. "Eerder bleek de kans kleiner dan 5 procent dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent uitstootdaling in 2030 haalt."
"Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert, kan het doel dichterbij brengen, zeggen onderzoekers. Die boodschap heeft het kabinet dus ter harte genomen. Maar of de voorgestelde maatregelen voldoende zijn om het doel alsnog te halen, valt nog te bezien."
"Dat Nederland achterop is geraakt bij de klimaatdoelen komt onder meer door problemen bij de productie van groene waterstof, een vertraging in de aanleg van windparken op zee, en problemen bij het maken van reductieafspraken met de industrie."
"Ook eerder gemaakte politieke keuzes van het huidige kabinet droegen bij aan de slechte cijfers. Zo nam dit kabinet afscheid van rekeningrijden, net als van de verplichte aanschaf van een (hybride) warmtepomp op het moment dat je cv-ketel aan vervanging toe is."