Om klimaatdoel te halen

Klimaatplannen: energiekosten bedrijven omlaag, elektrisch rijden gestimuleerd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKlimaatplannen: energiekosten bedrijven omlaag, elektrisch rijden gestimuleerd
RTL

De energierekening voor bedrijven gaat omlaag en elektrisch rijden en het energiezuinig maken van je huis worden de komende jaren extra gestimuleerd. Dat zijn enkele maatregelen uit de klimaatplannen van minister Sophie Hermans waar het kabinet vandaag mee instemde. Of de voorgestelde maatregelen voldoende zijn om de gestelde klimaatdoelen alsnog te halen valt nog te bezien, zegt klimaatredacteur Heleen Ekker.

De voorstellen zijn nodig om de CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatdoelstellingen te halen. Zo moet het klimaatdoel dat Nederland zichzelf heeft gesteld om de CO2-uitstoot met 55 procent te verlagen in 2030 ten opzichte van 1990, dichterbij komen. 

Belastingkorting voor elektrische auto's

De motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's zal iets minder snel worden verhoogd dan eerder het plan was. Die verhoging doet elektrisch rijders veel pijn, omdat de hoogte van de motorrijtuigenbelasting gebaseerd is op het gewicht van een auto. Door hun grote batterij zijn elektrische auto's erg zwaar. De komende jaren houden elektrisch rijders een korting van 30 procent op de belasting ten opzichte van benzine- en dieselauto's.

En er wordt nagedacht over een nieuw systeem voor het heffen van motorrijtuigenbelasting. Mogelijk wordt niet langer belasting geheven op het gewicht van de auto, maar op het formaat. Daar moet nog wel onderzoek naar worden gedaan.

Voor leaserijders wordt het vanaf 2027 een stuk duurder om een benzine- of dieselauto te leasen. Dat moeten de werkgevers betalen. Het idee is dat bedrijven er daardoor sneller voor kiezen om de benzine- en dieselauto's uit hun wagenpark weg te doen en alleen nog te kiezen voor elektrische auto's.

Elektrisch rijden levert ook nieuwe problemen op, zoals met het opladen, bekijk dat hier:

Het kabinet heeft besloten dat de subsidie op de aanschaf van een warmtepomp blijft bestaan. Ook komen er extra subsidies voor isolatie van huizen van mensen met lage inkomens. 

Energiekosten

Verder wil het kabinet bedrijven tegemoetkomen voor hun hogere energiekosten. De elektriciteitskosten worden daarom verlaagd. Daarvoor trekt Hermans 500 miljoen euro uit. Een extra heffing voor de plasticproducerende industrie gaat niet door. Een succes voor de bedrijven in die sector die daar de afgelopen tijd flink campagne tegen voerden. 

De CO2-heffing voor bedrijven, die bovenop een Europese belasting komt, blijft voorlopig wel bestaan. Tot 2030 blijft het bedrag gelijk, daarna wordt het verhoogd. Wie niet vergroent, zal dan zijn kosten flink zien oplopen. De industrie zag de heffing liever helemaal verdwijnen.

Onafhankelijker

En andere tegenvaller voor bedrijven is het afschaffen van het heffingsplafond in de belasting op leidingwater (BoL). Daardoor hoefden bedrijven maar een klein gemaximeerd bedrag aan belasting te betalen, hoeveel drinkwater ze ook gebruikten.

Volgend jaar gaat ook de subsidiepot voor de industrie om verder te verduurzamen, de SDE++, opnieuw open. In die pot zit 8 miljard euro. 

Zo betaalt het kabinet de maatregelen uit de voorjaarsnota: hogere belasting en uitstel gratis kinderopvang
Lees ook

Zo betaalt het kabinet de maatregelen uit de voorjaarsnota: hogere belasting en uitstel gratis kinderopvang

Alle maatregelen zijn volgens minister Hermans nodig om Nederland onafhankelijker te maken van het buitenland, onder meer vanwege de geopolitieke ontwikkelingen. "Met dit pakket zetten we concrete stappen om ervoor te zorgen dat ons land sterk en onafhankelijker wordt. Ons land wordt sterk als we op eigen benen staan, met energie van dichtbij, een sterke economie en een sterke industrie."

De maatregelen worden grotendeels betaald met geld uit het klimaatfonds. Daar zit nog zo'n 25 miljard euro in.

Vol elektriciteitsnet

Om het overvolle elektriciteitsnet sneller uit te kunnen breiden, komt er een nieuwe aanpak. Bij de 25 meest urgente projecten worden de procedures verkort om daadwerkelijk het net uit te kunnen bouwen. Daarnaast wil het kabinet fors extra inzetten op CO2-afvang en opslag. De bedoeling is dat hiermee de industrie een belangrijk deel van z'n CO2-uitstoot ondergronds kan opslaan.

'Valt nog te bezien of met deze maatregelen het klimaatdoel wordt gehaald' 

"Het kabinet heeft een extra pakket met klimaatmaatregelen gepresenteerd. Dat is nodig omdat Nederland op dit moment niet goed op koers ligt om de klimaatdoelen te kunnen halen", zegt klimaatredacteur Heleen Ekker. "Eerder bleek de kans kleiner dan 5 procent dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent uitstootdaling in 2030 haalt."

"Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert, kan het doel dichterbij brengen, zeggen onderzoekers. Die boodschap heeft het kabinet dus ter harte genomen. Maar of de voorgestelde maatregelen voldoende zijn om het doel alsnog te halen, valt nog te bezien." 

"Dat Nederland achterop is geraakt bij de klimaatdoelen komt onder meer door problemen bij de productie van groene waterstof, een vertraging in de aanleg van windparken op zee, en problemen bij het maken van reductieafspraken met de industrie."

"Ook eerder gemaakte politieke keuzes van het huidige kabinet droegen bij aan de slechte cijfers. Zo nam dit kabinet afscheid van rekeningrijden, net als van de verplichte aanschaf van een (hybride) warmtepomp op het moment dat je cv-ketel aan vervanging toe is."

Laatste video's van RTL Nieuws

Straat vol politie en ambulances na steekpartij: 'Ik schrik me kapot'
Twee slachtoffers

Straat vol politie en ambulances na steekpartij: 'Ik schrik me kapot'