Zo betaalt het kabinet de maatregelen uit de voorjaarsnota: hogere belasting en uitstel gratis kinderopvang

De inkomstenbelasting wordt minder verlaagd, bijna gratis kinderopvang wordt uitgesteld en op ministeries wordt fors bezuinigd. Daarmee haalt het kabinet het grootste deel van het geld om de aangekondigde maatregelen uit de voorjaarsnota te betalen, blijkt uit de officiële stukken van de voorjaarsnota.
Na een marathononderhandeling vertelden de vier coalitiepartijen vooral wat ze hadden binnengehaald. Vandaag horen we ook wat het kost.
De bijna gratis kinderopvang wordt weer met twee jaar uitgesteld naar 2029. De bezuiniging moet de staatskas 2,2 miljard euro opleveren. De partijen verwachten ook veel geld op te halen bij ministeries. Door minder mensen extern in te huren en te bezuinigen, verwacht het kabinet 1,7 miljard te bezuinigen op ministeries. Ook wordt 1,9 miljard euro gehaald uit de pot geld die gereserveerd was voor de aanleg van de Lelylijn.
Meer belasting voor werkenden
Eerder lekte al uit dat een inkomstenbelasting minder verlaagd wordt dan eerder was afgesproken. Dit moet zeker 1,3 miljard euro opleveren. Dat betekent dat werkenden iets meer belasting gaan betalen over hun salaris dan eerder was afgesproken. Hiermee wordt het schrappen van de btw-verhoging op sport, cultuur en media wordt betaald.
PVV-leider Geert Wilders was trots op het bevriezen van de sociale huren voor twee jaar: dat levert het kabinet interessant genoeg veel geld op. Er hoeft daardoor namelijk minder huurtoeslag te worden uitgekeerd dan verwacht - ondanks dat de huurtoeslag ook een beetje stijgt.
Eerder vertelde politiek verslaggever Fons Lambie al waar de pijn zit in de voorjaarsnota:
Eigen bijdrage jeugdzorg
Het kabinet maakt de komende twee jaar wel extra geld vrij voor de gemeenten en de jeugdzorg. Dat gaat om zo’n 1,3 miljard. Wel komt er vanaf 2028 een eigen bijdrage voor de jeugdzorg, die moet zo’n 260 miljoen opleveren, en hoopt het kabinet geld te besparen door kortere behandelingen in de jeugdzorg. Zo'n eigen bijdrage ligt heel gevoelig. Voormalig staatssecretaris Maarten van Ooijen stelde die al eerder voor, maar daar kwam veel kritiek op. Nu blijkt die dus opnieuw op tafel te liggen.
Daarnaast wordt er bezuinigd op de WW en hebben in de toekomst minder mensen recht op kindgebonden budget. De vermogensbelasting wordt twee jaar lang verhoogd, dat moet 1,2 miljard euro extra opleveren.
Suikertaks
De coalitiepartijen willen korte metten maken met drankproducenten die de suikertaks omzeilen. Sapfabrikanten hoeven die belasting niet te betalen, als een klein beetje zuivel toevoegen. Door dit aan te pakken wil het kabinet vanaf 2027 36 miljoen meer via de suikertaks ophalen.
De voorjaarsnota geeft ook meer duidelijkheid over welke uitgaven precies worden gedaan. Zo vierde de VVD na de lange onderhandelingen extra uitgaven aan defensie van 1,1 miljard, maar nu blijkt dat die voorlopig nog niet worden gehaald. Volgend jaar komt er maar 200 miljoen bij, het jaar daarna 300 miljoen en dat bedrag loopt in stappen op tot 1,2 miljard in 2030.
Energiebelasting omlaag en 3,5 miljard voor asiel
Minister Faber krijgt er de komende jaren flink veel geld bij: tot 2030 gaat het in totaal om 3,5 miljard euro. Dit jaar krijgt ze al 900 miljoen extra. Het grootste gedeelte daarvan is voor de opvang. De rest voor het uitwerken van de wetsvoorstellen. De IND krijgt vanaf 2027 honderden miljoen extra geld. Faber zelf ontkende gisteren nog dat ze om dat geld gevraagd had.
De energiebelasting wordt drie jaar lang verlaagd; in 2026, 2027 en 2028. Daarna houdt de korting op. Ook de huurtoeslag gaat twee jaar lang omhoog: de maatregel gaat 1 juli al in. Er wordt dit jaar 100 miljoen voor vrijgemaakt en volgend jaar 900 miljoen. Daarna stopt de verhoging.
Niet alle bewindslieden zijn blij met de uitkomst van de onderhandelingen over de voorjaarsnota: