Muggenbulten, hooikoorts: huisartsenposten onder druk door telefoontjes over kleine kwaaltjes

Steeds meer mensen bellen de huisartsenpost (HAP) voor klachten die niet echt spoedeisend zijn, zoals jeukende muggenbulten of hooikoorts. Huisarts Jojanneke Kant maakt zich zorgen over de toenemende druk op de zorg en roept mensen op om eerst goed na te denken voordat ze bellen. "Beschikbare zorg begint bij jezelf."
"Het is geen populaire mening, maar ik ben bloedserieus: als we op deze manier doorgaan, loopt het zorgsysteem vast", schrijft Kant op Instagram.
Drie kwart bellers geen urgente zorg nodig
Uit cijfers van InEen, de landelijke belangenorganisatie voor onder meer huisartsenposten, blijkt dat 74 procent van de mensen die bellen met een medische klacht naar de HAP, eigenlijk geen urgente zorg nodig heeft. Dit is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2021, toen het percentage op 70 stond.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De huisartsenpost is bedoeld voor niet-levensbedreigende klachten die snel beoordeeld moeten worden. Het is geopend buiten kantooruren, van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur 's ochtends.
Toch wordt de spoedzorg steeds vaker belast door mensen die onterecht bellen voor milde klachten. Het gevaar hiervan is dat zorgverleners door de hoge werkdruk minder goed in staat zijn om echte spoedgevallen te onderscheiden. "We maken het daarmee ook minder veilig voor elkaar," vertelt Kant aan RTL Nieuws.
'Neem eerst een paracetamol'
De huisarts, bekend als de Vragendokter op Instagram, adviseert daarom om eerst rustig te overwegen of het echt nodig is om de huisartsenpost te bellen. "Bij kleine klachten, zoals een verzwikte enkel of pijnlijke vingers, kun je vaak even wachten, een paracetamol nemen of de klachten rustig afwachten," legt ze uit. "Als je pijn onder controle is met paracetamol, kan het vaak wachten tot de volgende dag."

Volgens Kant komt het probleem niet door kwade opzet, maar doordat veel mensen niet goed weten wanneer ze de HAP moeten bellen. "Daarom ben ik mijn Instagram begonnen en pleit ik voor EHBO-cursussen."
SEH herkennen het probleem
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) herkent het probleem ook op de spoedeisende hulp (SEH). De SEH is de ziekenhuisafdeling voor levensbedreigende medische situaties, zoals een hartaanval, beroerte of ernstig ongeluk. Je komt er via 112 of verwijzing van de huisartsenpost, maar je kan ook zonder verwijzing naar de SEH gaan.
Vooral in de grote steden komt men met kleine klachten naar de spoedeisende hulp. "Deze kwalen zijn voor de patiënten vaak vervelend en worden als acuut ervaren, maar medisch gezien is het geen spoed”, aldus de NVSHA.
Kwalen zijn grofweg in vier categorieën te verdelen:
1. Acuut medische zorg nodig: bel 112 of kom naar de SEH.
2. Over een paar uur medische zorg nodig: neem contact op met je eigen huisarts binnen kantoortijden en met de HAP buiten kantoortijden.
3. Over een dag tot enkele dagen medische zorg nodig: neem contact op met je eigen huisarts. Het is niet nodig om de HAP te bellen.
4. Het is iets wat vanzelf overgaat, waarbij het niet noodzakelijk is om met een arts contact op te nemen.
Twijfel je? Bel dan je eigen huisarts of de huisartsenpost voor advies.
Bron: NVSHA
Kant benadrukt dat de beschikbaarheid van spoedzorg belangrijk blijft voor ernstige gevallen zoals hartaanvallen of beroertes. "Daar kan iedereen z'n steentje aan bijdragen."
Ben jij een vrouw? Dan heb je in de medische wereld vaak pech, want veel onderzoeken zijn gebaseerd op het mannenlichaam. En dat pakt vaak niet goed uit voor vrouwen. Hoe dat zit en hoe ze in het Erasmus MC proberen dat op te lossen zie je in deze video: