Leefstijlgerelateerde oorzaken

Verdubbeling leverkanker door overgewicht en alcoholgebruik

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© BSIPVerdubbeling leverkanker door overgewicht en alcoholgebruik
RTL

Het aantal mensen met leverproblemen stijgt en de belangrijkste oorzaken hiervoor zijn leefstijlgerelateerd: het gebruik van te veel alcohol, overgewicht en een ongezond voedingspatroon. Dit concluderen onderzoekers van het Amsterdam UMC in een landelijke studie naar leverkanker.

De onderzoekers richtten zich op de meest voorkomende vorm van leverkanker. Uit het onderzoek blijkt dat deze vorm in 2014 nog 400 tot 500 keer voorkwam en in 2021 was er sprake van 800 tot 900 gevallen.

Verdubbeling

"Bijna een verdubbeling", vertelt wetenschapper Koen van Son. "Het komt nog steeds relatief weinig voor, maar het groeit wel. Specialisten zien het vaker in spreekkamers, dus we wilden onderzoeken of het vaker voorkomt."

Hoewel alcohol nog steeds de meest voorkomende risicofactor is voor leverkanker, blijkt dat het aantal nieuwe gevallen vooral gerelateerd wordt aan een ongezonde leefstijl. Daarbij gaat het om mensen met overgewicht en diabetes, zegt Van Son. "Zij hebben een verhoogd risico op leverkanker en er zijn steeds meer mensen met overgewicht en suikerziekte."

Honderdduizenden Nederlanders met vervette levers: 'Je hebt het niet door'
Lees ook

Honderdduizenden Nederlanders met vervette levers: 'Je hebt het niet door'

Alcohol is een belangrijke oorzaak, zegt mede-onderzoeker Bart Takkenberg. "Mensen drinken bij de lunch, borrel en 's avonds een drankje. Patiënten zijn helemaal van slag als ik zeg dat ze leverkanker hebben gekregen van alcoholgebruik. Ze denken dat het in een gezonde leefstijl past. Die mensen voelen zich in het ootje genomen."

Lever vergevingsgezind 

In Nederland hebben naar schatting twee miljoen mensen een vervette lever. "Vaak zonder dat ze het weten", zegt Takkenberg. Ongeveer 400.000 van hen lopen risico op ernstige leverschade of leverkanker.

Het goede nieuws is dat de lever vergevingsgezind is en goed kan herstellen. "Maar je moet je lever wel de kans geven om dat te doen", zegt Van Son. "Bijvoorbeeld door af te vallen of te stoppen met drinken kun je je lever de kans geven om te herstellen. Maar het probleem is: we merken vaak niet goed wanneer we vervetting van de lever hebben. Dus je zou mensen eigenlijk in een eerder stadium moeten testen. Als je er op tijd bij bent, kun je goed herstellen."

In Amsterdam kunnen mensen deze week gratis de gezondheid van hun lever laten testen. Ze kunnen daarvoor tot en met vrijdag terecht bij de RAI. Let wel: de wachttijd kan oplopen tot vier uur.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
KankerNederland