Altijd in de zon: deze sites helpen je het perfecte plekje op het terras te vinden

Met een klik online checken op welke plek je op een terras wél in de zon zit: dat kan steeds vaker. Zo ontwikkelde Frank Nanninga (35) met behulp van kunstmatige intelligentie onlangs de website Koffieindezon en ging Paul Lodder (28) hem een paar jaar geleden voor met Zonopjebakkes.
Nog geen drie weken geleden wilde Nanninga, met een bakje koffie, op een zonnig terras in Rotterdam gaan zitten. Alleen was die zonnige plek door alle hoogbouw amper te vinden. Dat moet anders, dacht hij. Hij gaf AI een opdracht en binnen een week was Koffieindezon geboren.
De zon tussen hoogbouw zoeken
"Ik ben gek op koffie en geniet er nog meer van als ik ermee in de zon kan zitten", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Maar een plek vinden in de zon met zoveel hoogbouw als in Rotterdam is toch best een uitdaging."
De site werkt volgens de maker vrij eenvoudig. "Zoom in op de kaart om te ontdekken welke koffiezaken in de zon of schaduw zitten. Als je voldoende inzoomt, wordt de realtime-schaduwsimulatie zichtbaar en geeft hij aan of je op dat terras op dat moment in de zon kunt zitten."
De site combineert openbare 3D-modellen van gebouwen met de actuele stand van de zon. Zo wordt live berekend waar schaduw valt. "Bezoekers zien dus direct de huidige situatie. Maar je kunt ook de tijd vooruitspoelen om te zien hoe de zon later op de dag draait, of zelfs een specifieke datum in de toekomst kiezen, bijvoorbeeld je verjaardag, om te zien of je favoriete terras dan zon heeft, en precies in welk hoekje je moet zitten."
Kunstmatige intelligentie
Met behulp van 'vibe coding' was de site binnen een dag al geboren. "Vibe coding is een manier voor het produceren van software op basis van kunstmatige intelligentie, waarbij je een probleem in een paar zinnen beschrijft en AI voor je aan het bouwen gaat", vertelt Nanninga. Binnen een week is zijn site nu 50.000 keer bezocht.

De site Zonopjebakkes ontstond een paar jaar geleden vanuit hetzelfde idee, maar met een andere filosofie. "Ik vond het zonde dat er zoveel openbare data is waarmee je veel mensen kunt bedienen, maar waar weinig mee gedaan wordt", zegt bedenker Paul Lodder.
Meer dan 4000 terrassen
Hij ontwikkelde het algoritme van de site als een soort geintje, zijn vriend July Jagt bouwde de website. Lodder: "Ik wilde op het terras in de zon zitten en miste een overzicht. Dus bedacht ik een algoritme, heb ik wat openbare datasets aan elkaar geknoopt en deelde het met mijn vrienden. In 2022 bouwden we de site en in 2023 deelden we het met het publiek in een LinkedIn-post. Die ging helemaal viral."
Zonopjebakkes concentreerde zich toen nog op alleen Amsterdamse terrassen. "We hebben zelf ongeveer 400 terrassen toegevoegd. Nadat de site bekend was geworden, bedachten we een functie waardoor gebruikers zelf ook terrassen toe kunnen voegen. Zo zijn we over heel Nederland uitgerold. De site wordt nu duizenden keren per dag bezocht en heeft een database van meer dan 4000 terrassen."
De makers verdienen niets aan de site. "In de zon zitten is natuurlijk heerlijk, maar eigenlijk hopen we op deze manier mensen ook tegelijk te beschermen tegen de gevaren van te veel zon. Want als je weet waar de zon te vinden is, kun je ook laten zien waar de schaduw valt."
Te veel blootstelling aan zonlicht is schadelijk. Daarover maakten we eerder deze video:
Voor Lodder en zijn team is het gewoon een fijn project. "We ontvangen veel waardering en dat maakt het het waard om er tijd en energie in te stoppen."
Even schuilen
Naast Zonopjebakkes hebben de makers ook evenschuilen.nl ontwikkeld. "Voor als je moet schuilen tegen de regen, dan kun je snel opzoeken waar je een afdakje hebt of waar een viaduct in de buurt te vinden is." Op Zonopjebakkes kun je bovendien ook zoeken naar de dichtstbijzijnde wc en waterpunten.
Frank Nanninga, de bedenker van Koffieindezon, hoopt uiteindelijk wél geld te verdienen met zijn site. "Je kunt nu alleen nog zoeken op adres of locatie. Als een café-eigenaar zijn terras wil toevoegen, dan kan dat voor de prijs van één cappuccino."
