Zonnig hemelvaartweekend

Met deze site verzeker je jezelf van een terrasplek met zon

·Aangepast:
© Editie NLMet deze site verzeker je jezelf van een terrasplek met zon
RTL

Het belooft een zonovergoten hemelvaartweekend te worden. Dat ene zonnige plekje op het terras bemachtigen kan dus wel eens een uitdaging worden. Maar er is hulp: met de website 'Zon op je bakkes' kun je nu zien hoeveel en wanneer de zon op een terras valt, zodat je er op tijd bij bent.

Op de site kun je precies opzoeken waar je moet zijn als je in de zon wil zitten. Per café of restaurant wordt er aangegeven op welke tijden de zon daar komt en gaat.

Paul Lodder is de initiatiefnemer van Zon op je bakkes. "Ik ben de website vorig jaar voor de grap begonnen. Het was er nog niet en ik had er zelf behoefte aan", vertelt hij aan Editie NL.

Zonnig weekend, zonkracht stijgt: 'Risico op verbranding'
Lees ook

Zonnig weekend, zonkracht stijgt: 'Risico op verbranding'

Eerst waren alleen de terrassen in Amsterdam er te vinden, maar inmiddels doet het hele land mee. En is er een nieuwe optie bijgekomen: mensen kunnen nu zelf hun favoriete terrassen toevoegen. "Aan het begin van deze maand waren er 607 terrassen aangesloten, nu zijn dat er al 1455. Heel leuk dat het zo aanslaat."

Lodder heeft er doorgaans niet veel werk aan. "De terrassen moeten handmatig worden toegevoegd. Maar verder wordt alles berekend met behulp van algoritmes."

Zonnigste plaatsen

Vorig jaar was over het algemeen extreem zonnig in Nederland. Het hoogste aantal zonne-uren werd gemeten bij de weerstations van Den Helder (2402 uur), Vlissingen (2361 uur) en Hoek van Holland (2333 uur).

Bron: KNMI 

Michael Simon, jurylid van de Terras Top 100© Editie NL
Michael Simon, jurylid van de Terras Top 100

Maar hoe belangrijk is zon voor ons terrasgenot? Voor het samenstellen van de Terras Top 100 is het geen criterium, vertelt jurylid Michael Simon van Misset Horeca. "Wij letten vooral op de kwaliteiten van het terras. Heeft het een mooie zonwering? Word je goed ontvangen en snel geholpen? Hoe verloopt het afrekenen en afscheid nemen? Elk juryrapport telt tien A4'tjes."

Het gaat de jury dus niet zozeer om de hoeveelheid zon op het terras, maar je moet er vooral comfortabel kunnen zitten. Zo is het fijn als je een dekentje kunt krijgen als het koud is, of als je beschut kunt zitten wanneer er een zandstorm opduikt. "Het gaat niet om de weersomstandigheden zelf, maar de manier waarop een zaak ermee omgaat."

Lees meer over
Editie NL Link in bioWeerWeersverwachtingWarmte