Kracht 5

Zonnig weekend, zonkracht stijgt: 'Risico op verbranding'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPZonnig weekend, zonkracht stijgt: 'Risico op verbranding'
RTL

Verbrandt je huid relatief snel? Dan is dit het moment om je zonnebrand uit de kast te halen. De zon breekt dit weekend flink door, en ook de zonkracht neemt toe. "Een onbeschermde huid met zonkracht 5 is aan de kust wel link."

Hoewel we vandaag ook nog een lagere zonkracht zien in het oosten (3 tot 4), stijgt hij aan de kust al naar 4 tot 5, legt Martijn Dorrestein van Buienradar uit. "De hoogste zonkracht ooit gemeten in Nederland is 8.1, dus 5 is al over de helft."

Zonkracht 5

Die zonkracht houdt het hele weekend aan. "Op zondag tempert hoge bewolking de boel een beetje en lijken er wat buien te zijn, maar tussen de stapelwolken door schijnt de zon volop." Zonkracht 3 is dan zelfs helemaal verdwenen uit het weerbeeld, zegt hij. 

Rond die 5 blijft de zonkracht na het weekend hangen, en in de tweede helft van volgende week lijkt hij nog verder toe te nemen. "Dat is op zich logisch nu we richting de zomer gaan met minder bewolking en meer blauwere luchten."

Hemelvaartsweekend overgoten met zon: 20 graden en weinig regen
Lees ook

Hemelvaartsweekend overgoten met zon: 20 graden en weinig regen

Maar wat zeggen die getallen eigenlijk? Dat ligt een beetje aan het huidtype dat je hebt. "Afhankelijk van je huidtype verbrand je met zonkracht 5 wat sneller. Bij zonkracht 3 tot 4 kun je binnen een half uur verbranden. 5 tot 6 is een matige zonkracht waarbij je tussen de 15 en 25 minuten kunt verbranden."

Zeker aan de kust is een onbeschermde huid met zonkracht 5 'wel link', zegt Dorrestein. "Omdat het er waait, voelt de zon minder warm, en heb je minder het idee dat je verbrandt." Het lijkt dus koeler, maar dat ís het niet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hoe hoog die zonkracht precies is, heeft te maken met de stand van de zon, zegt Dorrestein. In de winter staat hij laag aan de horizon, waardoor de zonnestraal schuiner staat en een groter oppervlakte belicht.

In de zomer staat hij juist loodrecht boven de aarde. "Dan is het oppervlakte dat wordt belicht kleiner, dus is de straal intenser en de zonkracht hoger."

Je kunt het zien als een zaklamp, legt hij uit. Houd je die schuin, dan belicht hij een ovaal. Houd je hem recht, dan zie je een cirkel met feller licht. 

De zonkracht is nu overigens nog 'niet mega hoog', zegt Dorrestein. "Maar de stijging begint nu een beetje. Mensen moeten een beetje gaan oppassen."

Nat voorjaar

Door het natte voorjaar is het dan wel weer aannemelijk dat de de zonkracht komende maand lager is dan gemiddeld, zegt Dorrestein. "Er hangt meer vocht in de lucht dus is het makkelijker om wolken te krijgen. Die temperen de zonkracht."

Desalniettemin is het advies voor mensen die snel verbranden toch: "Insmeren, of lange mouwen en een hoedje dragen. En niet te lang in de zon blijven, dat is nooit goed." Even beschermd de zon ingaan, is dan wel weer goed. "Voor je vitamine D."

Lees meer over
BuienradarWeerWeersverwachtingNederland