Heb je hooikoorts? Zoek op welke pollen jou laten niezen

De hooikoortsradar kleurt rood en dat betekent dat de kans groot is dat mensen met een pollenallergie last kunnen krijgen. "Het wordt de komende weken nog veel erger", zegt Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij houdt nauwkeurig bij welke pollen er door de lucht gaan. Handig als je heel precies wilt weten voor welke pollen jij wel of niet allergisch bent.
Welke pollen er nu door de lucht zweven? Pollenonderzoeker Letty de Weger kan het je heel precies vertellen. Ze verzorgt de dagelijkse pollentellingen bij de Pollen Informatie Dienst van het LUMC.
"Ik heb net de pollen van afgelopen week geteld", zegt De Weger. Dat doet ze onder de microscoop. Het is letterlijk turven, vertelt ze. De pollen worden verzameld door een soort stofzuiger op het dak in Leiden. Die blaast de pollen die in de lucht zweven op een dunne cellulose-strip, bedekt met een dun laagje vaseline.
Voorzorgsmaatregelen
De Weger telde deze week 458 pollen van de eik, 70 van de zuring en slechts 3 pollen van de els. Het volledige resultaat van de telling zie je op de site van het LUMC en hieronder.
De telling wordt gepubliceerd om mensen wijzer te maken. Op die manier kun je voorzorgsmaatregelen nemen als je weet dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor berkenpollen en die in bloei komen. De Weger zegt het zo: "Als je weet dat je zondag ontzettend veel last had, dan kun je in de tabel kijken van welke pollen je waarschijnlijk last hebt gehad."
Op zondag werden veel pollen gemeten van de eik en zuring, maar ook behoorlijk veel grassoorten.
Dat het meetapparaat in Leiden staat, wil niet zeggen dat je er niks aan hebt. "Pollen kunnen door weersomstandigheden heel hoog mee de lucht in gaan, zeker als ze meegaan in de hogere luchtstromingen. Dan kan het echt alle kanten op gaan. Sommige pollen komen zelfs aanwaaien vanuit Servië."
Op een speciale Europese kaart is goed te zien hoe ver de pollen door de lucht kunnen reizen. Als de wind bijvoorbeeld noordelijk is, komen veel pollen vanuit Scandinavië onze kant op. Mogelijk krijgen we komende dagen daardoor alsnog een aanvoer van berkenpollen uit Noorwegen en Zweden.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De berken kunnen het niet zijn
In die tabel zie je een kolom met hoe 'allergeen' de pollensoort is. De berk heeft vier bolletjes. Dat betekent dat deze boom voor veel ellende onder hooikoortspatiënten zorgt. "Maar van de berken hebben we de piek al gehad, dat was begin april", zegt De Weger. "Daar hebben we hele hoge concentraties van gehad." Dat is allemaal terug te zien in de bijbehorende grafieken. In maart telde ze op in één dag 200 pollen, afgelopen week stond het totaal op 9.
Had je eind februari en begin maart al last van hooikoorts? Dan ben je mogelijk allergisch voor pollen van de hazelaar en de els. Die pollen werden toen veel geteld; nu bijna niet meer, zoals op de website van het LUMC te zien is.
Hieronder zie je bijvoorbeeld de pollentelling van de berk, die vooral in maart heeft gepiekt.

Grote vossenstaart komt in bloei
Heb je nu rode ogen of val je van de ene niesaanval in de andere? Dan ben je waarschijnlijk allergisch voor de grote vossenstaart. Deze grassoort komt nu in bloei en is zeer sterk allergeen. De volgende grassoorten staan ook al in de rij om te gaan bloeien. Volgens de hooikoortsradar gaat het om kropaar, ijle en zachte dravik en zwenkgras.
Dat veel mensen de afgelopen weken last hadden van hooikoorts komt door het droge weer, waardoor pollen langer in de lucht blijven. Maar het ergste moet nog komen, waarschuwt De Weger. De grassen zijn nu aan de beurt. "Normaal is juni en juli de graspollenmaand, maar dit verschuift steeds meer naar voren, naar eind mei en begin juni. Het seizoen duurt vaak ook langer."

Opvallende stijging de afgelopen weken: dennenbomen. Afgelopen week werden 1371 pollen van dennen geteld. Die pollen zorgen voor weinig overlast omdat ze laag allergeen zijn. Het is wel de reden waarom (auto)ramen momenteel vol met stof zitten.
Pluisjes van de paardenbloemen vliegen ook in het rond, maar die staan niet in de lijst. Het is in tegenstelling tot wat mensen denken niet een probleem voor hooikoortspatiënten. "Het pluis van paardenbloemen gaat niet in je neus zitten. In feite reageer je op het gras, dat tussen de paardenbloemen staat."
Tips in de strijd tegen hooikoorts
Als je gevoelig bent voor pollen van bepaalde straatbomen, gebruik dan in die tijd de auto of de bus om je te verplaatsen in plaats van de fiets of te voet te gaan.
Veel stofzuigen in huis met een stofzuiger die goede filters heeft.
Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Als je het huis wil luchten, doe dat dan vroeg in de ochtend, maar voorkom dat het in huis tocht: door de luchttrek kan er gemakkelijk pollen mee het huis in komen.
Zeelucht bevat weinig pollen, een dagje strand kan klachten verlichten.
Bron: hooikoortsradar.nl
Er gaan veel verhalen rond over wat zou kunnen helpen tegen hooikoorts. Maar wat is nu eigenlijk waar? In deze video hebben we feiten en fabels op een rij gezet.