Mediterrane spin met 'tandkaken' duikt voor het eerst op in Nederland en België

Aan de Nederlandse en Belgische kust is een mediterrane spinnensoort opgedoken die nooit eerder in dit gebied gezien was. De spin met de wetenschappelijke naam Enoplognatha mandibularis, die behoort tot het geslacht van de 'tandkaken' en de familie 'kogelspinnen', heeft nog geen Nederlandse naam.
De ontdekking werd gedaan door de Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt. De spin was al in 2022 en 2023 waargenomen, maar dat is nu pas bekendgemaakt met een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Belgian Arachnological Society.
De 'mediterrane tandkaakspin', zoals Natuurpunt de spin noemt, is ongevaarlijk voor mensen. De naam tandkaak verwijst naar de opvallend vergrote kaken met daarop 'tanden', die de mannetjes van deze soort hebben. Hij komt normaal voor rond de Middellandse Zee, Noord-Afrika, Turkije en Centraal-Azië.
"Dat deze soort nu tegelijk voor het eerst in twee landen is gevonden, laat zien hoe snel de natuur verandert. Zuidelijke soorten breiden hun leefgebied namelijk steeds vaker uit naar het noorden", schrijft de natuurorganisatie.
In Nederland is de soort aangetroffen bij natuurgebied Het Zwin, bij de monding van de Westerschelde. In België leeft de spin bij het Belgische deel van Het Zwin en in de buurt van De Panne en Koksijde.
Overigens is er in Nederland tot nu toe nog maar één exemplaar gevonden, in oktober 2023: "Hoewel het hier voorlopig om één individu gaat, is de vondst belangrijk omdat het de aanwezigheid van de soort in Nederland vaststelt", stellen de onderzoekers.
De spin geeft de voorkeur aan open, zanderige gebieden met weinig vegetatie. Mannetjes meten 2,2 tot 6 millimeter, vrouwtjes worden iets groter: 2,4 tot 8 millimeter.