Rotterdamse zangeres laat alledaagse leven in Gaza zien: 'Ze leven, ondanks alles'

Spelende kinderen tussen de puinhopen van Gaza, in plaats van verdriet en paniek. De Rotterdamse zangeres Roufaida legt in haar nieuwe videoclip de nadruk op het alledaagse leven in het door oorlog geteisterde gebied. "Ik wil de rechtvaardige, menselijke kant van het Palestijnse volk laten zien."
Het nummer 'Ken Ness', Arabisch voor 'Net als mensen', verscheen rond de jaarlijkse herdenking van de Nakba, oftewel 'de catastrofe': de verdrijving van Palestijnen die volgde op de stichting van de staat Israël.
Tussen 1947 en 1949 werden naar schatting 750.000 Palestijnen verdreven uit hun huizen en van hun land. Ongeveer 15.000 mensen werden gedood. De staat Israël werd in 1948 opgericht, maar de verdrijvingen begonnen al eerder.
Bekijk hier de clip van Roufaida's lied Ken Ness
Vuur voor verzet
In de clip zijn beelden te zien van kinderen in Gaza die spelen en lachen. Die keuze was bewust, vertelt Roufaida. "In berichtgeving over Gaza zien we vaak alleen cijfers en te weinig de menselijke kant. Dat roept te weinig gevoel op, waardoor mensen hun verbondenheid met de inwoners van Gaza verliezen", zegt ze. "Ik ben bang dat we afgestompt raken door al het nieuws. Daarom wil ik juist de menselijke kant laten zien."
Roufaida benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen blijven voelen wat er gebeurt in Gaza. "Of het nou woede of verdriet is. Iets voelen kan het vuur van van verzet tegen onrecht aanwakkeren. Als we niets meer voelen, vallen we stil."
De clip is afgelopen maart gefilmd door een lokale filmcrew in Gaza. "Ik heb ze gevraagd om Gaza zo in beeld te brengen zoals zij het graag zouden zien: met blije mensen en spelende kinderen. Ondanks de bombardementen en de honger, zijn het nog steeds mensen die hun leven leven."
Iconische Palestijnse dichter
Het nummer wordt gezongen in zowel het Arabisch als het Engels. Roufaida werd voor het nummer geïnspireerd door een gedicht van de iconische Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. "Ik was bezig met een album over thema's die ons bezighouden in deze wereld. Toen las ik een gedicht van Darwish: 'Net als mensen reizen we, maar we keren nergens terug.' Dat inspireerde me om dit nummer te maken."