'Expliciet beeldmateriaal'

Medewerkers zorginstelling vernederden bewoners op Snapchat: 'Geschokt, geschrokken, verbaasd'

·Aangepast:
© ANPMedewerkers zorginstelling vernederden bewoners op Snapchat: 'Geschokt, geschrokken, verbaasd'
RTL

Zes medewerkers van een zorginstelling voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking hebben hun cliënten vernederd, dat gefilmd en met elkaar gedeeld in een besloten groep op Snapchat. De filmpjes zijn gemaakt op een woongroep van locatie De Akker van zorgorganisatie Sirjon in Bodegraven. De medewerkers zijn direct geschorst.

De oudste filmpjes zijn van zo'n negen maanden geleden. Bestuursvoorzitter van Sirjon Jan van Ginkel heeft ze afgelopen zaterdag allemaal bekeken. Hij spreekt van 'expliciet beeldmateriaal' en de beelden zijn volgens hem 'respectloos en vernederend'. Van Ginkel wil niet zeggen wat er op de beelden te zien is, maar heldert wel op dat het niet gaat om seksuele handelingen.

De bewoners van de locatie De Akker hebben de geestelijke vermogens van een kind van 0 tot 3 jaar. Sommigen hebben ook een vorm van autisme. Daarom hebben ze lichamelijke zorg en begeleiding bij hun gedrag nodig.

Woonlocatie De Akker in het Zuid-Hollandse Bodegraven© ANP
Woonlocatie De Akker in het Zuid-Hollandse Bodegraven

De ouders van de bewoners zijn gisteren op de hoogte gebracht. Van Ginkel ziet dat daar 'een reeks emoties' voorbijkomt. "Geschokt, geschrokken, boos, teleurgesteld, verdrietig, verbaasd. Al die emoties gaan ook door mij heen", zegt Van Ginkel.

Hoeveel cliënten er precies slachtoffer zijn geworden, zegt Sirjon niet. Wel wordt er nazorg geboden aan de mensen op de woongroep. "Orthopedagogen gaan met grote nadruk kijken of hun gedrag is veranderd en of dit te maken kan hebben met het maken van beelden", zegt Van Ginkel. De bewoners zullen nu ook merken dat 'zes begeleiders plotseling verdwenen zijn'. Ook dat vraagt volgens Van Ginkel om tekst en uitleg: "We zijn in overleg wat we tegen de cliënten kunnen zeggen, want dit vraagt om zorgvuldige woordkeuzes."

Geschokte collega's

Het is niet duidelijk of de besloten groep op Snapchat vroeger meer leden had. Van Ginkel zegt dat daar geen signalen van zijn, maar dat onderzoek dit moet uitwijzen. Op de zorggroep werkten 24 mensen. Volgens Sirjon zijn de andere zorgverleners ook geschokt. "Als dit negen maanden heeft kunnen duren, moet de groep wel heel besloten zijn geweest", zegt Van Ginkel.

Volgens Van Ginkel kwam het nieuws over de zes medewerkers uit een dode hoek. Hij omschrijft ze als 'goed opgeleid en ervaren'. "Daarom zijn we des te meer verrast en raakt het ons des te meer".

Sirjon heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Autoriteit Persoongegevens op de hoogte gebracht. De zorginstelling sluit niet uit dat er ook aangifte bij de politie wordt gedaan zodra het onderzoek is afgerond.

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Deel je berichtjes of foto's via WhatsApp of Signal met dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Gebruikersnaam Signal: RTLNieuws.04

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'