Asielopvang

Rechter fluit Faber terug over stop bed-bad-broodregeling in Amsterdam

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP Rechter fluit Faber terug over stop bed-bad-broodregeling in Amsterdam
RTL

De bed-bad-broodregeling moet in Amsterdam voor in ieder geval 28 uitgeprocedeerde asielzoekers blijven bestaan. Dat heeft de rechtbank bepaald. Die vindt dat deze kwetsbare mensen door het kabinetsbesluit om met de regeling te stoppen 'een groot risico lopen op een onmenselijke of vernederende behandeling'.

De zogenaamde bed-bad-broodregeling werd in vijf Nederlandse gemeentes gebruikt om te voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat zouden zwerven. Met ingang van dit jaar krijgen deze gemeentes daar vanuit het Rijk geen subsidie meer voor. Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam kregen jaarlijks in totaal zo'n 24 miljoen euro tot asiel-minister Marjolein Faber de regeling stopzette.

De minister vindt dat de vreemdelingen in een vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel terechtkunnen. 'Ik zet in op terugkeer in plaats van op gesubsidieerde opvang', zei Faber over het beëindigen van de regel.

Faber: 'Volgend jaar stopt subsidie voor bed-bad-broodregeling'
Lees ook

Faber: 'Volgend jaar stopt subsidie voor bed-bad-broodregeling'

Volgens de rechtbank heeft de minister de gevolgen van de beëindiging van de regeling onvoldoende onderzocht. Faber moet nu van de rechter per persoon bekijken hoe het verder moet en de opvang voor hen voorlopig blijven betalen.

De rechtbank vindt Ter Apel als enige alternatief onvoldoende voor deze groep mensen met veelal fysieke of psychische problemen en een gebrek aan zelfredzaamheid. Ook omdat er niet is gekeken of er in de locatie in Ter Apel genoeg plek is en of er 'voldoende middelen voorhanden zijn om de medische problematiek die kan spelen aan te pakken'.

Eerdere voorlopige uitspraken oordeelden ook al dat de bed-bad-broodregeling voorlopig moet blijven. De vijf gemeentes stuurde eerder al een brandbrief naar de minister uit vrees voor onveilige situaties op straat. De gemeente Amsterdam, die zelf de regeling wil behouden, onderzoekt welke gevolgen deze nieuwe uitspraak precies heeft. 

"Dit kabinet en minister Faber dienen zich aan de wetten te houden en moeten gewoon zorgen voor humane opvang van kwetsbare mensen", reageert de Amsterdamse opvangwethouder Rutger Groot Wassink. "Het is schandalig dat er wederom een uitspraak van de rechter aan te pas moet komen om de minister op haar verantwoordelijkheid te wijzen."

Bekijk in de video hieronder wat minister Faber zei over het schrappen van de bed-bad-broodregeling.

Lees meer over
Marjolein FaberMigratieAsielzoekers

Laatste video's van RTL Nieuws

01:24
Rellen in Spaans stadje na filmpje mishandeling man: het is niet wat het lijkt
Nepbeelden

Rellen in Spaans stadje na filmpje mishandeling man: het is niet wat het lijkt

  1. 00:55
    Buurtbewoners na doodschieten vrouw Gouda: 'Wat bezielt hem?'
    In bijzijn van kinderen

    Buurtbewoners na doodschieten vrouw Gouda: 'Wat bezielt hem?'