Doodgeschoten wolf opgezet in Nijmeegs museum
De jonge wolf die twee jaar geleden op de A12 bij Zevenaar werd aangereden, is vanaf morgen te zien in het Nijmeegse museum De Bastei. Het is de eerste wolf die in Gelderland in een museum opgezet te zien is. "Het lijkt alsof hij je langs zijn linkerschouder aankijkt terwijl hij loopt."
De wolf werd in april 2023 langs de A12 afgeschoten door een faunabeheerder. Na een aanrijding was één van zijn poten verbrijzeld, waardoor hij nog maar op drie poten kon lopen. De gewonde wolf werd opgespoord door Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN), samen met de politie en andere betrokkenen.
'Zou te veel lijden'
"Omdat zijn pijn niet meer met het leven verenigbaar was, is er besloten om hem dood te laten schieten", vertelt Daphne Niehoff van het Nijmeegse museum.
Normaal gesproken gaan alle dode wolven naar Naturalis, legt Niehoff uit. "Daar worden ze dan onderzocht en wordt er besloten of ze worden opgenomen in de collectie. Maar inmiddels komen daar zoveel wolven binnen dat ze keuzes moeten maken: welke exemplaren nemen we wel op in de collectie, en welke niet? De wolf wordt steeds vaker in onze regio gezien. Daarom heb ik aangegeven, dat als er een wolf beschikbaar komt, ik hem graag wil overnemen om toe te voegen aan onze eigen collectie", legt Niehoff uit.
Het nationaal onderzoeksinstituut Naturalis heeft in totaal vier wolven staan die door bezoekers te bewonderen zijn. Een van hen is de jonge wolf die in 2013 langs de weg in Luttelgeest werd gevonden. Ook heeft het onderzoeksinstituut een aantal wolven in zijn wetenschappelijke collectie.
Werk van maanden
Vanaf morgen is de jonge wolf die in Zevenaar werd aangereden te zien in het Nijmeegse museum De Bastei. Maanden is er gewerkt om de wolf zo natuurgetrouw te prepareren. De schedel en huid zijn in het depot van het museum geprepareerd. De huid is daarna professioneel gelooid in Duitsland.

"Alleen de ogen hebben we moeten vervangen. De mal is besteld bij een gespecialiseerd bedrijf en onze preparateur Sita van Hoorn heeft haar uiterste best gedaan om hem zo natuurgetrouw neer te zetten: het lijkt alsof hij je langs zijn linkerschouder aankijkt terwijl hij loopt", vertelt Niehoff.
De wolf was jong en nog niet heel erg groot. "Hij woog ook maar 35 kilo", zegt Niehoff. Een volwassen mannelijke wolf kan tussen de 30 en 80 kilogram wegen, terwijl vrouwelijke wolven gemiddeld 18 tot 50 kilogram wegen.
"Hij hoort thuis in ons museum, dat de Gelderse natuur vertegenwoordigt. Daar hoort de wolf nu ook bij, net zoals de otters en de bevers. De wolf is er en gaat niet meer weg, daarom zijn we vereerd eentje in onze collectie te hebben."
