Wilders' stropdas ging van blauw naar rood: 'Kan geen toeval zijn'

Het zal de oplettende kijker misschien zijn opgevallen. PVV-leider Geert Wilders ging het allesbepalende coalitie-overleg over z'n asielplannen in met een blauwe stropdas, om deze een dag later bij de val van het kabinet in te ruilen voor een vuurrode. Toeval? We vragen het een imago-expert.
Of de keuze voor de rode das een bewuste is, dat zullen we waarschijnlijk nooit weten. Maar dat kleuren in de politiek vaak een functie hebben, staat buiten kijf. Zo droeg Wilders' partijgenoot Marjolein Faber een vuurrood jasje toen zij zich moest verdedigen tijdens de 'lintjesgate'. Imago-expert Sascha Bertus acht de kans klein dat deze keuzes toevallig zijn.
We stellen haar 5 vragen:
1. Ervan uitgaande dat de keuze voor rood een bewuste was, wat is dan de boodschap?
"Het is altijd lastig om in de hoofden van politici te kruipen. En ze zullen het waarschijnlijk ook niet toegeven als je het aan ze vraagt. Maar er wordt natuurlijk, zeker in de politiek, over alles nagedacht."
"De kleur rood, die straalt kracht en leiderschap uit. Je ziet dat Trump om die reden ook vaak een rode das draagt. Je straalt hier mee uit: 'Ik ben de leider en ik bepaal even hoe het hier gaat'. Van oudsher is het blauwe pak, het witte overhemd en de rode stropdas het uniform voor kracht en leiderschap. Ook de keuze voor het rode jasje van Faber kan hierdoor zijn ingegeven. Je laat zien, kom maar op, ik laat mij niet kleineren."

2. Rutte koos steevast voor blauw, Caroline van der Plas omarmt het BBB-groen, wat zeggen al die kleuren?
"Bij Rutte was het meer dan alleen de blauwe das. Bij hem zag je dat zijn keuze voor een goed maatpak met blauwe das een heel consistente was. Die consistentie zorgt voor betrouwbaarheid. Mensen weten dan wat ze kunnen verwachten en wat ze aan je hebben. En ook de kleur blauw staalt betrouwbaarheid uit. Hoe donkerder de kleur hoe formeler."
"En over dat maatpak gesproken. Dat zie je bij Wilders maar ook bij bijvoorbeeld een Trump minder. De pakken zitten net wat minder goed. Maar ook dat kan juist bij deze heren een functie hebben en dus een bewuste keuze zijn. Het straalt een zekere eigenwijsheid uit. Ik doe het lekker zoals ik het wil. Boris Johnson (voormalig Brits premier, red.) had dat bijvoorbeeld ook."
"En soms zitten er ook subtiele verwijzingen in de kleding die politici dragen. Neem Kamala Harris die een lichtbruin pak droeg op de democratische conventie als knipoog naar Barack Obama. Hij kreeg ooit veel kritiek op het dragen van die kleur."

3. Daarover gesproken, wat zijn nou echt grote missers?
"Het kan goed uitpakken als je iets doet wat afwijkt van de norm. We noemen dat het 'red sneaker effect', een verwijzing naar rode sneakers onder een pak. De opvallende schoenen van Hugo de Jonge bijvoorbeeld. Je laat daar mee zien dat je het net iets anders doet dan de rest. Of net wat dichter bij de 'gewone' mensen staat."
"Maar, en hier gaat het nog wel eens mis, zorg dan dat je goed bent in wat je doet. Anders wordt het een gimmick. Over de schoenen van Hugo de Jonge is veel gezegd. Hij heeft toch wat steken in zijn werk laten vallen. En dan word je al snel die man met die gekke schoenen."

4. Heb je nog een gouden tip voor onze politici?
"Het sleutelwoord is: verzorgd. Maar zorg vooral dat de aandacht altijd uit blijft gaan naar het gezicht. Wat je aanhebt moet kloppen met het gezicht. En, daar is-ie weer, consistentie kan zeker in de politiek een slimme strategie zijn om geloofwaardig over te komen."
"Ik hoorde Frans Timmermans tijdens de laatste verkiezingen zeggen: 'mijn team mag zich overal mee bemoeien maar niet met mijn kledingstijl'. Dat vind ik dus een gemiste kans. Je kunt een goede kledingstijl gebruiken om jouw boodschap kracht bij te zetten."
"Zo vond ik het ook niet slim dat Zelensky bij het bezoek aan Trump bleef vasthouden aan het niet dragen van een jasje. Uiteraard begrijp ik dat hij wil uitstralen dicht bij zijn mensen te staan die voor zijn land vechten, maar je wil ook Trump niet voor het hoofd stoten, zeker niet als de afhankelijke partij bent. Ga dan op zoek naar een tussenweg."
"En hij heeft mijn advies opgevolgd zag ik. Tijdens het bezoek aan Rome na het overlijden van de paus, verscheen hij in een utility jacket. Een militair jasje, maar toch dicht bij zijn mensen."

5. En heb je tot slot nog een tip voor ons op de werkvloer?
"Begin eens met de vraag aan collega's hoe zij jou zien. Zitten er grote verschillen in hoe jij denkt dat je overkomt? Misschien ben je een beetje onzichtbaar en komt dat bijvoorbeeld omdat je je heel neutraal kleedt."
"Sommige denken dan, het gaat toch om wie ik ben en wat ik doe. Maar het eerste wat de mensen zien is toch echt de buitenkant. Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook hoe je die verpakt."
Inspiratie nodig? Volgens mode-journalist Arno Kantelberg geeft onze koningin het goede voorbeeld.