Waarschuwing voor heet en benauwd weer, maatregelen bij hardloopevenementen

De verwachte hitte van vandaag zorgt ervoor dat meerdere hardloopevenementen in Nederland worden aangepast of helemaal niet doorgaan. Zo is de Rijsserbergloop in Rijssen afgelast. Ook de Vuurtorenloop in Hoek van Holland wordt aangepast: in plaats van een halve marathon (21 kilometer) lopen deelnemers nu 10 kilometer. Niet alleen hardlopers lopen risico: het Rode Kruis waarschuwt alle sporters om rekening te houden met de hoge temperaturen.
"Veiligheid staat bij ons voorop," zegt de organisatie van de Rijsserbergloop, die zich dan ook genoodzaakt ziet het hardloopevenement af te gelasten. "Door de hoge temperatuur, de hoge luchtvochtigheid en het pittige parcours is het risico op hitteletsel voor deelnemers te groot. Die risico's staan los van hoe getraind iemand is."
Rode Kruis waarschuwt sporters
Niet alleen hardlopers worden gewaarschuwd voor de hitte. Het Rode Kruis waarschuwt alle sporters voorzichtig te zijn met de huidige zomerse temperaturen. De organisatie is dit weekend met zeshonderd hulpverleners aanwezig bij bijna 60 sportevenementen, zoals wielerkoersen, wandeltochten en sporttoernooien. Ook worden weer fietsende EHBO'ers ingezet, die oververhitte deelnemers kunnen koelen met natte (ijs)handdoeken.
Het Rode Kruis adviseert sporters om lichte ademende kleding te dragen, vooraf, tijdens en na het sport veel water te drinken en pauzes in te plannen in de schaduw. Verder raadt de organisatie aan "niet over je eigen grenzen heen te gaan" en niet mee te gaan in groepsdruk of wedstrijdspanning.
Hitteberoerte voorkomen
De Rijsserbergloop is een loopwedstrijd over vijf of tien kilometer door heuvels en bossen. Dit jaar hadden zich 1800 lopers ingeschreven. De organisatie zegt hiermee zijn verantwoordelijkheid te nemen om 'ernstig inspanningsgerelateerd hitteletsel', zoals een hitteberoerte, te voorkomen.
De organisatie verwijst hiermee naar eerdere hardloopevenementen dit jaar, waar het mis ging. Zo overleed Jesper Nijkamp, een 25-jarige goedgetrainde hardloper uit Rijssen aan de gevolgen van een hitteberoerte. Vrijwel direct na het finishen van de halve marathon in Enschede op 17 april zakte hij in elkaar. Het was niet subtropisch warm, en toch ging het met 17 graden mis.
Ook op 11 mei was er een incident. Tijdens een hardloopevenement in Leeuwarden zakte een 29-jarige inwoner van Franeker vlak voor de finish in elkaar en overleed ter plaatse. Toen kwam de temperatuur net boven de 20 graden uit.
Luchtwegklachten door smog
Vandaag belooft het op veel plaatsen 30 graden en warmer te worden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt tevens dat door de warmte in combinatie met smog, de luchtkwaliteit in heel Nederland slecht is. Het instituut raadt mensen die daar gevoelig voor zijn aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen. Dit advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.
Veel hardlopers balen dat de Rijsserbergloop is afgelast maar snappen de beslissing ook. Zo schrijft Jordy van de Maat dat dit 'de meest verstandige beslissing' is. "Je moet er toch niet aan denken dat er wat gebeurt." En Joop Meijer: "Ik ben een hardloper en zou meedoen aan de Rijsserbergloop. Ik begrijp de beslissing van de organisatie. Het is niet anders."
Voor wie vandaag wel gaat sporten, in de video hieronder leggen we je uit hoe je signalen van een hitteberoerte herkent:
De Vuurtorenloop in Hoek van Holland, met 3000 deelnemers, gaat vandaag in aangepaste vorm wel door. Zo is de halve marathon ingekort tot 10 kilometer. De deelnemers beginnen later. Zo starten de kinderen om 18.35 uur en de volwassenen om 19.00 uur. Volgens internist Jelmer Alsma, van de spoedeisende hulp van het Erasmus MC is dat een heel verstandig besluit, maar is het nog belangrijker dat deelnemers zich aanpassen aan de warmte.
"Drink voldoende en blijf goed gehydrateerd. Draag luchtige en lichte kleren, eventueel met een pet. Loop als het kan in de schaduw en maak gebruik van de drinkposten langs de kant van de weg."
'Denk bij warmte niet aan persoonlijke records'
Ook legt hij uit dat het van belang is dat je als hardloper je doelen bijstelt. "Ga je rennen in de warmte, probeer dan niet je persoonlijke record te verbreken, maar loop om de loop uit te kunnen lopen. Je moet niet over je eigen grenzen heen gaan. Als het lichaam aangeeft dat het niet meer verder kan, dat moet je rustiger gaan lopen of zelfs stoppen en niet koste wat het kost doorlopen."
Voor de Zwolse Halve Marathon, die zaterdag op de agenda staat, is er nog geen definitief besluit genomen. Door de aanhoudende warmte en hoge luchtvochtigheid overweegt de organisatie het evenement ook af te gelasten. Op de website waarschuwen zij deelnemers alvast voor deze mogelijkheid.
Bij de Zwolse Halve Marathon staan ruim tienduizend lopers ingeschreven. De organisatie houdt het weer nauwlettend in de gaten en neemt naar verwachting snel een beslissing.