Onderzoek: risico's opgevoerde e-bikes vaak onbekend bij jongeren én ouders

Maar weinig jongeren en hun ouders weten dat bezitters van een opgevoerde e-bike na een ongeluk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor duizenden euro's aan schade, ook als het ongeluk niet hun schuld is. Dit blijkt uit een peiling van Ipsos I&O onder 500 jongeren tussen de 12 en 24 jaar en 400 ouders van jongeren uit deze leeftijdscategorie.
Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en maakt deel uit van de campagne 't Kan hard gaan om bewustwording te creëren onder jongeren over de risico's van het opvoeren van e-bikes en fatbikes.
Tienduizenden euro's schade
Uit de cijfers bleek ook dat ongeveer vier op de tien jongeren niet weten dat zij niet verzekerd zijn als zij een ongeluk krijgen met een opgevoerde e-bike. Ruim de helft weet niet dat ze dan zelf aansprakelijk zijn. Ze denken dat de veroorzaker dan aansprakelijk is, wat niet het geval is.
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws toonde vorig jaar aan hoe simpel het is om een fatbike op te voeren. In deze video is te zien dat je er geen apparatuur voor nodig hebt, ook geen technische kennis trouwens:
Een op de tien jongeren geeft in het onderzoek aan dat zijn of haar elektrische fiets of fatbike is opgevoerd, waardoor deze harder dan 25 kilometer per uur kan rijden.
Acht op de tien ouders weten dat hun kind niet verzekerd is als het op een opgevoerde fiets rijdt, maar slechts negen procent denkt dat hun kind aansprakelijk gesteld kan worden voor alle schade. Een misvatting.
Risico's onderschat
In het geval van een ongeluk, ook als het kind niet schuldig is, kunnen ouders voor (een deel van) de schade aansprakelijk gehouden worden. Bijvoorbeeld als hun kind jonger is dan 14 jaar of als zij hadden kunnen weten dat hun kind op een opgevoerde e-bike reed en daar niets tegen deden.
Wat ook duidelijk werd is dat de jongeren zelf de risico's onderschatten. Zo denkt ruim de helft met een opgevoerde e-bike dat de kans op aansprakelijkheid, een boete of een strafblad klein is.
Maar jongeren riskeren een boete van 320 euro voor het rijden met een verboden voertuig en jongeren boven de 12 jaar kunnen hier zelfs een strafblad voor krijgen. Bij een tweede aanhouding kan ook hun fiets in beslag worden genomen.
Gewezen op de risico's, zegt vervolgens 58 procent dat dit een reden is om de opgevoerde snelheid terug te draaien.
Campagne 't kan hard gaan
De campagne ‘’t kan hard gaan’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat speelt in op de problematiek rondom opgevoerde e-bikes en fatbikes en wil ouders en jongeren actief helpen om de gevaren van opgevoerde e-bikes te voorkomen.
Het minsterie richtte samen met de ANWB, RAI vereniging, Veilig Verkeer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en TeamAlert een E-bike Reality Checklist op, die hiervoor tips en informatie geeft.
Onder meer over de wettelijke regels en juridische gevolgen, over het herkennen van een opgevoerde e-bike en wat daartegen te doen. Ook wordt ouders gevraagd met hun kind te praten over de risico’s.