Iran vuurt raketten af op Amerikaanse basis: 'Kan juist de-escalerend werken'

Iran heeft raketten afgevuurd op de Amerikaanse luchtmachtbasis Al Udeid in Qatar. Volgens Midden-Oosten-correspondent Pepijn Nagtzaam is dit de vergelding waar Iran al dagen mee dreigde. "Maar Als Amerika nu niet terugslaat, kan dit juist de-escalerend werken. Dan zou dit de uitweg uit een gespannen situatie kunnen zijn."
Het Iraanse leger spreekt van een 'verwoestende en krachtige aanval'. De aanval volgt op Amerikaanse luchtaanvallen van afgelopen weekend, op nucleaire installaties in Iran.
Volgens de minister van Defensie van Qatar zijn de raketten die gericht waren op de basis Al Udeid onderschept. De basis, de grootste Amerikaanse militaire installatie in het Midden-Oosten, ligt aan de overkant van de Golf van Iran.
Vlak na de aanval van Iran op de basis in Qatar verwoordden de RTL-correspondenten het zo:
Iran spreekt via de staatsmedia van een 'aankondiging van de overwinning'. Maar volgens correspondent Nagtzaam lijkt de schade beperkt. "Het was geen grote overweldigende aanval, het ging om een beperkt aantal raketten. Dat is bewust. De meeste zijn onderschept, er zijn geen gewonden gemeld. Iran meldt dat ze evenveel raketten hebben afgevuurd als de Amerikanen bommen op Iran hebben gegooid - oog om oog, tand om tand. Een gelijke tegenreactie. Bovendien heeft Iran volgens berichten van tevoren Qatar en de VS geïnformeerd over dat aanval uitgevoerd zou worden."
Hoe reageert de VS?
De Amerikaanse president Donald Trump reageerde vanavond op zijn platform Truth Social. "Gefeliciteerd wereld, het is tijd voor vrede", schreef hij in blokletters. Ook noemde hij de Iraanse reactie 'zeer zwak' en bedankte hij het regime in Teheran voor de 'vroege aankondiging' van de raketaanval.
Er waren al vliegtuigen verwijderd van de getroffen basis in Qatar, vertelde correspondent Erik Mouthaan uit. "Een paar uur geleden kregen de Amerikanen de opdracht om te gaan schuilen. De Amerikanen hebben meer dan 40.000 soldaten en ondersteunend personeel in de regio en die plekken zijn allemaal met korte afstandsraketten te bereiken vanuit Iran."
Als de reactie van Iran inderdaad zo weinig schade heeft aangericht dan zou het hier bij kunnen blijven, legt Mouthaan uit. "Trump heeft steeds gezegd, die aanval van het afgelopen weekend, was geen oorlogsverklaring. Het ging hem specifiek om dat kernprogramma. Hij is zelfs klaar om weer te onderhandelen met Iran. Maar dit was wel waar iedereen Trump voor had gewaarschuwd. Stel er worden wel echt doelen geraakt en er vallen slachtoffers, dan zal Amerika zich genoodzaakt zien om terug te slaan naar Iraanse doelen."
'De-escalatie'
Nagtzaam denkt dat Iran met deze aanval precies genoeg heeft gedaan om gezichtsverlies te voorkomen. "Ze kunnen nu zeggen: wij hebben gereageerd. Als de VS nu niet terugslaat, kan dit de-escalerend werken. Dan is dit misschien wel de uitweg uit een gespannen situatie."
Ook de Qatarese autoriteiten veroordelen de aanval, maar houden de deur open voor terughoudendheid. "Als ook Qatar zich inhoudt, kan dat bijdragen aan rust in de regio", zegt Nagtzaam.
"Hopelijk zal er geen verdere haat zijn", schreef Trump vanavond ook op zijn platform Truth Social. "Misschien kan Iran nu verder met vrede en harmonie in de regio, en ik roep Israël op hetzelfde te doen", zei hij ook.