Steeds meer mensen zwemmen buiten: 'Het geeft zo'n opkikker, lijkt wel magisch'
Niet naar het zwembad, maar zwemmen in een meer, rivier of kanaal. Steeds vaker zie je in natuurwater in Nederland zwemmers met een knaloranje zwemboei baantjes trekken. "Ik pak m'n handdoek en een bikini en loop de deur uit, het geeft zo'n enorm gevoel van vrijheid."
Sinds vijf jaar zwemt Sylvia Bakker (55) een paar keer per week in natuurwater. Dat doet ze naast het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het hele jaar door. "Sinds een week liggen er ook weer lijnen in het water om baantjes tussen te zwemmen, 's zomers zwemmen er de hele dag door mensen."
Op allerlei plekken in Nederland duiken mensen in natuurwater, mét of zonder tropische temperaturen. Ook Renee van der Weijde (36) zwemt al een paar jaar in de natuur, elke zondagochtend in de Galderse Meren bij Breda. "Het begon ermee dat ik wilde kijken of mijn lijf het aan zou kunnen om in de winter te zwemmen."
Beter dan binnenzwembad
Van der Weijde ontdekte dat ze buiten veel meer vrijheid ervaart dan in een binnenzwembad. "Er is niet elke 25 meter een muur waar je bij om moet draaien. In de natuurplas waar ik zwem kan je zelfs 2,5 kilometer onafgebroken een rondje zwemmen. Bovendien is het heel lekker om in de natuur te zijn."

Meer zwemboeien verkocht
Harde cijfers over het aantal buitenzwemmers zijn er niet. Wel worden er steeds meer zwemboeien verkocht, blijkt uit navraag bij Decathlon. Het aantal verkochte felgekleurde zwemboeien is zo'n beetje verdubbeld vergeleken met vorig jaar, meldt de sportwinkel aan RTL Nieuws.
Nooit alleen
Van Der Weijde zwemt altijd met een zwemboei, die ervoor zorgt dat anderen je zien op en in het water. Ze gaat bovendien ook eigenlijk nooit alleen het water in. In het voorjaar kreeg een man die vlak bij haar zwom een hartstilstand.
"Dankzij snel ingrijpen van andere zwemmers en omstanders overleefde hij het. Het bleek achteraf iets medisch te zijn en niet door het koude water te komen, maar dat was wel heftig", zegt ze.

Ook Bakker wil beginnende openwaterzwemmers wijzen op de veiligheid. "Vorig weekend waren er in Nederland meerdere verdrinkingen, het is belangrijk dat mensen het water niet onderschatten."
Ga nooit alleen zwemmen en neem een zwemboei mee, is haar oproep. Rijkswaterstaat heeft meer tips om veilig te zwemmen.
Gedeelde passie
Zwemvrienden vinden om samen mee te gaan is volgens Bakker geen probleem. Er zijn talloze WhatsAppgroepjes van mensen die in natuurwater in de buurt zwemmen.
"Het is een gedeelde passie en een sociale activiteit, dat verbindt mensen echt", legt ze uit. Zo zwemt ze in Amsterdam regelmatig met een 81-jarige vrouw, die nog 'heel mooi en goed zwemt'. "Zwemmen houdt je echt fit", zegt ze.
Wie in natuurwater wil zwemmen, doet er goed aan de website zwemwater.nl vooraf te checken. Daar kun je vinden op welke plekken je veilig kan zwemmen.
Een woordvoerder van de website laat aan RTL Nieuws weten dat deze in juni door zo'n 85.000 mensen werd geraadpleegd. Omdat de site pas is vernieuwd, is het niet duidelijk of het om een stijging vergeleken met vorige jaren gaat.
Moment van stilte
Voor twijfelaars hebben de twee zwemsters maar één oproep: probeer het gewoon eens. "Ik heb 's ochtends niet altijd zin, maar kom altijd helemaal tevreden het water uit. Het geeft zo'n opkikker, het lijkt wel magisch", zegt Bakker.
"Voor je mentale gezondheid is het ook goed om in de natuur te zijn, omgeven door stilte. Het is een moment van rust waarbij ik niet word afgeleid door telefoons of tv", zegt Van der Weijde.