Enschedese Rouda verloor 7 familieleden bij kerkaanslag in Syrië: 'Het verdriet is immens'

Bij een bomaanslag op een Grieks-orthodoxe kerk in Damascus, Syrië, kwamen vorige week 25 mensen om het leven. Onder de doden zijn zeven familieleden van Rouda Bishara uit Enschede. Ook elf van de ruim zestig gewonden behoren tot haar familie. Haar neefje vecht nog voor zijn leven. "Het verdriet is zo groot. Ik weet niet hoe ik moet rouwen", zegt ze tegen RTL Nieuws.
Op zondag 22 juni zat Rouda met haar gezin in de auto toen er via Facebook verontrustende berichten binnenkwamen: een bomaanslag op de Mar Elias-kerk in de wijk Dweila. Ze wist meteen wat dat betekende. "Om de dood van mijn tante te herdenken, had mijn familie een dienst georganiseerd in die kerk op die dag. De hele familie was erbij. Maar dat het zó heftig zou zijn, kon ik niet geloven", vertelt Rouda aan RTL Nieuws.
'Overal bloed'
Rouda probeerde haar familie direct na de aanslag te bereiken, maar kreeg een half uur lang niemand te pakken. "Voor mijn gevoel gingen er uren overheen totdat mijn nichtje op nam: 'Tante! Er is zóveel bloed, het is te erg', zei ze."
Volgens het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een lid van terreurgroep IS eerst het vuur geopend op de aanwezigen en vervolgens zichzelf opgeblazen met een bomgordel. "Toen hij begon met schieten, zijn mijn neef en mijn oom op hem gesprongen. Ze wisten niet dat hij explosieven bij zich had. Van mijn neef hebben we de helft van zijn lichaam teruggevonden. Maar van mijn oom hebben we niet eens een tand kunnen identificeren, van zijn lichaam was niets meer over."
Zonder stoffelijke resten kan de familie Bishara hun vader, echtgenoot, broer en oom geen waardig afscheid geven. "Dat is zo enorm pijnlijk."

Het 11-jarige nichtje van Rouda heeft door de aanslag oogschade opgelopen. "Ze wordt 16 juli in Libanon geopereerd in de hoop dat we nog iets van haar zicht kunnen redden", vertelt Rouda. "Mijn neefje ligt nog zwaar kritiek in het ziekenhuis. We blijven bidden dat hij het wel redt."
'Ze wilde even bidden in de kerk'
In Enschede werd gisterochtend een herdenkingsdienst gehouden in de Heilige Antonius de Grote Antiocheens-orthodoxe kerk ter nagedachtenis aan de overleden familieleden van Rouda. Bij de kerkaanslag kwam ook de zus van Niaam, Lourans (foto hieronder) om. Ook zij werd gisteren herdacht. "Ik belde haar een dag ervoor nog: ze vertelde me dat ze 's ochtends naar de kerk zou gaan. Toen ik nieuws hoorde, wist ik niet dat ze ook naar het avondgebed was geweest. Mijn zus was de steunpilaar van de familie, ze zorgde voor de familie, voor mijn oude ouders. Nu is ze er niet meer. Waarom? Omdat ze even wilde bidden in de kerk."

Niaam maakt zich heel veel zorgen om de rest van haar familie. "Mijn neefje van 5 was erbij, hij wordt steeds huilend wakker en heeft steeds dezelfde droom: dat zijn overleden oma hem wil kietelen en dat hij weer lacht."
'Vervolging zat'
Het maakt Niaam verdrietig dat christenen, die al eeuwen in Syrië wonen, niet meer veilig naar de kerk kunnen. "We proberen ons niet te bemoeien met de politiek, maar we zijn de vervolging zat. We bidden tot eenheid en liefde en proberen weg te blijven van boosheid en haat. Maar het wordt ons heel moeilijk gemaakt."
Ze verwijst naar incidenten die sinds de val van president Assad plaatsvinden: christenen worden onder druk gezet hun winkels met alcohol te sluiten, vrouwen worden aangesproken op hun kleding en er wordt melding gemaakt van islamitische geestelijken die actief aansturen op bekeringen tot de islam.
Cijfers:
Christenen in Syrië vormen een minderheid, ongeveer tien tot vijftien procent van de bevolking, en behoren tot verschillende kerken, zoals de Grieks-Orthodoxe, Grieks-Katholieke, en Syrisch-Orthodoxe Kerken.
Door de Syrische burgeroorlog zijn velen gevlucht en wordt de groep christenen alleen maar kleiner. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) registreert niet op religie, maar geeft wel aan dat uit studies blijkt dat ongeveer acht procent van de Syrische statushouders in Nederland zich als christen identificeert.
De Syrische christenen in Nederland voelen zich volgens priester Basilios van de Antiocheens-Orthodoxe Kerk in Enschede, nog steeds verbonden met Syrië. Alleen al de afgelopen week werd hij overspoeld met vragen van gelovigen die iets willen doen voor 'hun broeders en zusters in Syrië'. Daarom werd er gisteravond om 18.00 uur een stille tocht gehouden, in samenwerking met de Aramese Federatie Nederland, een grote vereniging in Twente van Arameeërs.
Stille tocht
De gemeente Enschede meldt dat er meer dan 400 mensen meeliepen, de organisatie spreekt zelf van meer dan 800. "Met deze stille tocht willen we een krachtig, maar waardig signaal afgeven. In steun aan onze broeders en zusters in Syrië én richting de Nederlandse samenleving en politiek: dit geweld mag niet genegeerd worden," zegt voorzitter Johan Kurt van de Aramese Federatie Nederland.

Ook NSC-Kamerlid Isa Kahraman was bij de tocht aanwezig. Volgens hem doet de politiek te weinig om christenen in Syrië te beschermen. "Ik ben diep geschokt dat in het nieuwe landenbeleid en het ambtsbericht van Buitenlandse Zaken alleen alawieten en de lhbtqi+-gemeenschap worden genoemd. Nederland moet ook christenen in Syrië erkennen als een kwetsbare groep. Waar zijn de christenen in dat rapport? Als we niets doen, als we in Nederland niet voor hen opkomen, dan zullen de christenen het daar niet veel langer volhouden."
Priester Basilios geeft aan dat de Syrische asielzoekers die op dit moment in de asielzoekerscentra's verblijven zich ernstige zorgen maken om hun toekomst. "Hoe en naar wat moeten ze terug?" vraagt priester Basilios zich af. "Deze aanslag maakt pijnlijk duidelijk: voor velen is Syrië niet langer veilig."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.