Onrust in volksbuurt Coevorden om komst 14 gevluchte tienermeisjes: noodverordening van kracht

Een leuke, rustige volksbuurt. Zo beschrijft de gemeentewoordvoerder van het Drentse Coevorden de wijk Tuindorp. Maar die kalme plek is de afgelopen dagen het toneel van protesten en brandstichtingen. De reden: deze zomer komen veertien minderjarige statushouders in de wijk wonen. Het gaat om tienermeisjes, maar buurtbewoners zijn bang dat er ook jongens komen.
Dinsdagavond nog werd een auto in brand gestoken. In de dagen daarvoor ging een deel van de buurtbewoners de straat op om te protesteren. Ze brachten borden mee met daarop leuzen als 'Genoeg = Genoeg', 'Hier geen minderjarige statushouders', 'Wij zijn het zat' en 'Eigen mensen eerst'. Er werden stapels banden in brand gestoken en er zijn agenten bekogeld met eieren, bevestigt de politie. Ook zou er vuurwerk zijn afgestoken.
Vanwege de ongeregeldheden is in de gemeente vanaf woensdagavond een noodverordening van kracht. Dit betekent dat er extra maatregelen worden getroffen in het kader van openbare orde en veiligheid. Zo is het verboden om vuurwerk af te steken. De noodverordening geldt sowieso voor een week.
Een buurtbewoner reageert bij Hart van Nederland. "Als het niet op de goede manier kan, dan maar op deze manier. "Dit hadden we ook gedaan als het om Nederlandse kinderen ging. Onze eigen kinderen moeten allemaal wachten op woningen. Er is al ruimtetekort."

Hoewel de onrust de afgelopen dagen een kookpunt bereikte, is het al langer onrustig in de buurt. Vorige week werd een ruit van een van de toekomstige woningen van de statushouders ingegooid. Ook werden beveiligingscamera's afgeplakt die de gemeente er had geplaatst.
De gemeenten en andere betrokken organisaties zijn al maanden in gesprek met de buurtbewoners. Een groep van zestig buurtbewoners diende een bezwaarschrift in, maar dat werd ongegrond verklaard door een commissie. De behandeling van dat bezwaarschrift verliep volgens een gemeentewoordvoerder 'grimmig'.
Tegenprotest
Niet iedereen is negatief. Directe buren van de vijf huizen voor statushouders zeggen tegen de regionale krant vooral 'af te wachten' en dat 'iedereen hier mag wonen'. Ook is er bij bij het plaatsnaambord van Coevorden in de buurt een karton opgehangen met daarop de tekst: waar iedereen welkom is.
Ook de burgemeester van Coevorden wil benadrukken dat niet 'de complete wijk Tuindorp' aan het relschoppen is. "Het gaat om een groepje mensen binnen deze wijk dat ontevreden is. Het is een hele leuke rustige volksbuurt", zegt de woordvoerder.
'Angst voor jongens'
Maar vooral de tegenstanders laten zich horen. "Onze kinderen lopen hier in de buurt en je weet niet wat er kan gebeuren", zegt een buurtbewoner tegen RTV Drenthe. Volgens regionale media zijn de buurtbewoners angstig dat er uiteindelijk minderjarige jongens in de vijf huizen terechtkomen. Het gevoel heerst dat deze groep overlast zou kunnen veroorzaken, meer dan meisjes.
Ook een andere buurtbewoner heeft het tegen Dagblad van het Noorden met name over jongens. "Gevluchte gezinnen vinden wij prima, maar deze jongens komen hier zonder ouders en er is minimale begeleiding. Dat vinden wij geen goed idee. En dat heeft niets met hun nationaliteit te maken. Als hier veertien Nederlandse jongvolwassen mannen zouden komen zonder ouders en minimale begeleiding, zouden wij daar ook tegen zijn."
Het was voor buurtbewoners lange tijd onduidelijk of er jongens of meisjes komen te wonen in de vijf huizen aan de Doctor J.C. Homanstraat. Volgens jeughulp- en onderwijsorganisatie Elker, die de minderjarigen begeleidt, is de situatie nú zo dat er veertien tienermeisjes tussen de 15 en 18 jaar komen wonen in Tuindorp. Dat is voor langere tijd.

"Het is niet een draaideurlocatie waar kinderen twee maanden wonen en dat er dan weer nieuwe aanwas komt", zegt een woordvoerder van Elker. "We gaan ook geen huis met jongens en meiden door elkaar maken. Tegelijkertijd weten we niet hoe de situatie straks is. Dat hebben we ook naar de bewoners gecommuniceerd."
'Ruis in de communicatie'
Ook de woordvoerder van de gemeente begrijpt waar de zorgen en onduidelijkheid vandaan komen, en steekt de hand enigszins in eigen boezem. "Er is ook wel gesproken over jongens. En eerst is het alleen gegaan over minderjarige statushouders. Daar is wel ruis. Maar nu is duidelijk: er komen veertien meiden."
Angst voor de komst van minderjarige jongens, verwijzingen naar huizen die worden 'ingepikt' door statushouders, en het verwijt dat er te weinig begeleiding voor de tieners zou zijn. Er blijkt wel meer niet helemaal duidelijk, ondanks meerdere gesprekken met buurtbewoners en informatieavonden.
Volgens de gemeente en Elker worden de vijf huizen al langere tijd gebruikt als begeleidwonenlocaties. Ze zien eruit als gezinswoningen, maar zijn dat dus niet. Eerder woonden er bijvoorbeeld mensen met een beperking. "Die huizen zijn dus niet onttrokken uit het reguliere woningaanbod", zegt de woordvoerder van de gemeente.
De veertien meisjes komen volgens Elker te wonen onder 24/7 begeleiding. "Er zijn altijd medewerkers van ons in huis. Wij zijn de dagelijkse opvoeders, de vervangende ouders, zo zou je het kunnen zeggen."
"Het zijn kinderen met een status", legt ze verder uit. "Dat betekent dat ze uit een onveilig land komen. Dus een land dat door oorlog is verscheurd. Het zijn geen kinderen die voor de lol of voor een betere baan hiernaartoe komen. Die kinderen zijn over het algemeen druk bezig met leren en werken, een toekomst opbouwen."
'Sprakeloos en verdrietig'
Zowel de gemeente als Elker zitten erg met de uit de hand gelopen protesten in hun maag. "We zijn sprakeloos en verdrietig", schrijft Elker in een verklaring over de 'heftige protesten'. "De veiligheid van de kinderen en onze medewerkers staat voorop."
Burgemeester Bergsma van Coevorden zei eerder tegen regionale media: "Zij zijn geen bedreiging, zij zijn kinderen."
"Het is een hele vervelende situatie. We snappen écht dat er zorgen zijn. Maar gebruik je gezonde verstand", roept de gemeente buurtbewoners op.
"Deze meiden willen gewoon een normaal leven", benadrukt de woordvoerder van Elker. "Dat geldt natuurlijk ook voor als het jongens zouden zijn. Er komen nu gewoon veertien meiden. Dat is afgesproken."
Ontvang direct een melding zodra er een nieuwe uitslag is. Zo stel je het in:
- Open de RTL Nieuws-app.
- Ga naar het menu.
- Tik op ‘Instellingen’ en vervolgens op ‘Meldingen’.
- Zet het vinkje aan bij ‘Nieuwspanel’.