Jacky mocht niet meer zwemmen zonder topje na klacht: 'Mensonwaardig'

Jacky Roozen wordt overspoeld met bemoedigende reacties. Die volgen op een video van RTV Noord waarin ze vertelt over haar dubbele borstamputatie die grote littekens achterliet. Na de operatie zwom ze zonder topje in het zwembad, tot ze na een klacht haar bovenlijf moest bedekken. "Mijn boodschap is: schaam je niet."
"Ik zou graag voor elkaar krijgen dat geen enkel zwembad, zowel in Nederland als daarbuiten, nog een 'platte vrouw' zonder topje naar de uitgang wijst", zegt Jacky Roozen tegen RTL Nieuws. De 64-jarige uit Zoutkamp staat in het middelpunt van de belangstelling sinds RTV Noord haar verhaal deelde: in 2022 had ze het voorstadium van borstkanker. Ze besloot beide borsten te laten amputeren.
Zwemmen in een broekje
Tijdens haar revalidatie werd zwemmen aangeraden. Dat wilde Jacky doen in alleen een broekje vanwege het pijnlijke wondgebied. Maar in twee zwembaden moest ze de littekens op haar bovenlijf bedekken omdat iemand anders in het zwembad klaagde over Jacky's uiterlijk. "Hoe kun je klagen? Als u een been mist, hoe kan ik dan zeggen: dat wil ik niet zien?", vraagt ze geëmotioneerd in de video die viraal gaat.
"We zouden mensen als deze vrouw veel beter mogen beschermen en respecteren!", reageert iemand bemoedigend. "Wat mooi dat je je niet hebt laten intimideren en dat je je verhaal met ons hebt gedeeld", typt een ander. Weer iemand anders noemt Jacky 'een dappere vrouw'.
Gediscrimineerd
"Ik weet niet wat me overkomt", zegt Jacky over alle aandacht op sociale media. "De reacties die op mijn verhaal komen, laten zien dat ik mensonwaardig ben behandeld in de zwembaden." Eerder oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat Roozen door de twee zwembaden is gediscrimineerd om haar amputatie. "Maar ik deel dit verhaal niet voor mezelf, maar voor alle borstloze vrouwen en de vrouwen die nog borstloos worden. Ik ben blij dat op deze manier het gesprek over borstamputaties op gang komt."
Hieronder zie je de video van RTV Noord:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De boodschap die ze daarmee wil overbrengen, is dus gericht aan andere vrouwen die een amputatie moeten ondergaan. "Schaam je niet", zegt Jacky tegen hen. "Er is niks om je voor te schamen, want waarom zou je je schamen voor een operatie die levensreddend en helend is?"
Veel bereik
RTV Noord is niet het eerste medium dat aandacht aan Jacky's verhaal besteedde. Ze stond ook onder andere in De Telegraaf. "Die krant ligt ook in het buitenland op bijvoorbeeld campings. Daardoor is het verhaal dus nog breder opgepakt. Ik ben blij dat het zo grootst onder de aandacht komt."
Nare reacties
Niet alle reacties op Jacky's verhaal zijn positief. "Sommige mensen schrijven 'bah, wat smerig'. Ze reageren dat ik een aandachttrekker ben, of dat ik toch gewoon een hemdje aan kan doen", zegt ze. "Mijn mond valt open van dat soort reacties. Ik ben in 2022 geopereerd, alsof ik zelf niet heb bedacht dat dat kan. Maar zij voelen mijn lijf toch niet? Hoe kunnen zij erover oordelen?"
"Aan een arts vroeg ik eens: wat heb ik gedaan dat dit mij overkomt?", vertelt ze geëmotioneerd. "De arts antwoordde dat ik gewoon dikke vette pech heb. Iedereen kan met borstkanker wakker worden. Anderen willen er alleen niet mee geconfronteerd worden, terwijl je bij mij gewoon ziet wat er is."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.