Opgelicht voor duizenden euro's

Nep-bankmedewerkers slaan toe in Bollenstreek: 39 ouderen bestolen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPNep-bankmedewerkers slaan toe in Bollenstreek: 39 ouderen bestolen
RTL

Oplichters hebben de afgelopen twee weken 39 mensen in de Bollenstreek weten op te lichten met babbeltrucs. De criminelen deden zich overtuigend voor als medewerkers van een bank of de politie, en misbruikten zelfs de naam van de wijkagent.

De slachtoffers werden eerst telefonisch benaderd met een geloofwaardig verhaal, bijvoorbeeld over een verdachte transactie of een dreiging van inbraak. 

De oplichters gaan als volgt te werk: ze nemen vaak uitgebreid de tijd en proberen met een persoonlijke benadering het vertrouwen te winnen. In sommige gevallen duurt zo'n telefoongesprek uren. Vervolgens wordt het slachtoffer gevraagd om de bankpas – met pincode – en waardevolle spullen, zoals sieraden, in een envelop te doen. Een zogenaamde medewerker van de bank of politie komt die vervolgens aan de deur ophalen.

Voor tienduizenden euro's gedupeerd

De schade voor slachtoffers is vaak groot: van duizenden euro's die van bankrekeningen worden gehaald tot het verlies van dierbare erfstukken. "De verhalen zijn geraffineerd, en omdat oplichters zachtaardig en geloofwaardig overkomen, trappen mensen er helaas nog vaak in", zegt een politiewoordvoerder

Daarnaast wordt er ook angst aangejaagd. "Met bijvoorbeeld het verhaal dat inbrekers weten waar iemand woont, probeert men het slachtoffer bang te maken."

Babbeltruc bij ouderen loopt verkeerd af voor dieven
Lees ook

Babbeltruc bij ouderen loopt verkeerd af voor dieven

Hoewel iedereen slachtoffer kan worden, richt deze vorm van criminaliteit zich vooral op ouderen. "Daarom vragen we ook nadrukkelijk: heeft u een ouder familielid, buur of kennis? Maak hen alert op deze werkwijze."

Politie komt nooit aan de deur voor pasjes

De politie benadrukt dat zij, net als medewerkers van banken, nooit aan de deur komt om pasjes, pincodes of waardevolle spullen op te halen. "Wordt u toch met zo'n verhaal benaderd? Hang direct op en bel de politie. In geval van een verdachte situatie aan de deur: bel direct 112."

De politie roept op om ouderen bewust te maken van deze werkwijze. "Zeg tegen hen dat het helemaal niet onbeleefd is om een gesprek af te breken of iemand niet binnen te laten, zeker als iets niet goed voelt."

RTL Nieuws sprak eerder met Lenie Tichelaar (83). Zij geeft al jaren voorlichting over babbeltrucs als vrijwilliger bij de politie. Ze ziet dat ouderen vaak te beleefd zijn. "Senioren zijn goed van vertrouwen, beleefd en vriendelijk. Zo zijn ze opgevoed. De deur niet opendoen voor een ander voelt voor hen onbeleefd. Maar ik probeer ze echt duidelijk te maken dat we in andere tijden leven en dat het niet onbeleefd is om nee te zeggen."

Volgens haar vinden ouderen dat moeilijk. "Ik laat hen zien: ik ben 83 en zeg ook nee. Nee, ik wil dat pakketje van de buren niet aannemen. En nee, u mag niet even binnenkomen omdat er lekkage is bij de bovenburen. Als iemand zich niet kan legitimeren, laat diegene dan niet binnen. En houd alsjeblieft de deur op een kierstandhouder. Dus doe die deur nooit helemaal open. Als je dat wel doet, kunnen ze zo naar binnen," vertelt Lenie.

Lees meer over
Politie in NederlandOplichtingGemeente KatwijkGemeente Noordwijk

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag