Tour de France

Van der Poel en 18 andere Nederlanders ervoeren magie van de gele trui: 'Niet vanzelfsprekend'

Door Laurens Lange··Aangepast:
© ANPVan der Poel en 18 andere Nederlanders ervoeren magie van de gele trui: 'Niet vanzelfsprekend'
RTL

Le Maillot Jaune, the Yellow Jersey oftewel de gele trui in de Tour de France. Al meer dan honderd jaar is het een begrip, bij de wielrenners en het grote publiek. Mathieu van der Poel heeft de eer om 'm vandaag te dragen. "En dat is geen vanzelfsprekendheid."

Slechts twee Nederlanders slaagden erin het fel begeerde shirt uiteindelijk als eindwinnaar van de Tour aan te trekken.

De Tour de France kende in 1903 de eerste editie, maar niemand reed in het geel rond. Pas in 1919 creëerde de tourdirectie de gele trui voor de klassementsleider. Op aandringen van journalisten moest de leider duidelijker herkenbaar zijn. Geel was de kleur van de organiserende krant l'Auto, en daarom werd geel als kleur voor de trui gekozen.

De eerste drager van de gele trui, is de Fransman Eugène Christophe© Presse Sports / EPA
De eerste drager van de gele trui, is de Fransman Eugène Christophe

De Fransman Eugène Christophe was de eerste geletruidrager. Hij was daar eigenlijk niet zo blij mee, want hij vond dat zijn tegenstanders zich te veel op hem konden focussen, omdat hij zo herkenbaar was als leider. Overigens eindigde hij in het eindklassement als derde.

Vandaag rijdt de Nederlander Mathieu van der Poel in het geel. Hij was zelf in 2021 ook de laatste Nederlander in deze trui. "Dat geeft aan dat het niet zo makkelijk is, geen vanzelfsprekendheid", zegt verslaggever Eelco Hiltermann die voor RTL Nieuws bij de Tour was. "Daarvóór was het Mike Teunissen in 2019, maar dáár weer voor was het Erik Breukink, in 1989. Soms moet je heel lang wachten."

Erik Breukink in 1989 en Mike Teunissen in 2019© ANP
Erik Breukink in 1989 en Mike Teunissen in 2019

In totaal 19 Nederlanders droegen het befaamde shirt. Wim van Est was in 1951 de eerste.  

Het geel is iets heel bijzonders, concludeert een aantal Nederlandse coureurs die de eer had het shirt aan te trekken. "Het geel was in de jaren vijftig net zo bijzonder als nu, al is de hele ronde tegenwoordig totaal anders. Geel betekent tegenwoordig veel geld'', zei de inmiddels overleden Gerrit Voorting in 2010, die in 1956 en 1958 in totaal vier gele truien droeg.

Wim van Est in 1951© ANP
Wim van Est in 1951

Joop Zoetemelk heeft voor Nederland de trui het meest gedragen. De tourwinnaar van 1980 pronkte er mee op de Champs Elysées, met premier Dries van Agt aan zijn zijde. "Een machtig moment'', zo zei hij in een interview in 2010. 

"Het mooie is dat iedereen zich dat beeld nog herinnert. Die trui maakt enorm veel los. Een etappe winnen is geweldig, het dragen van het geel is nog mooier. Je rijdt er de hele dag in rond. Tweehonderd man wil die trui dragen. Het is dus al heel moeilijk het geel te veroveren, maar het is nog moeilijker om 'm te houden."

Joop Zoetemelk is de winnaar in 1980© ANP
Joop Zoetemelk is de winnaar in 1980

Voor de ene renner is de gele trui bijzonderder dan de ander, zegt verslaggever Eelco Hiltermann. "Van der Poel zei in z'n interview dat hij echt voor de ritzege ging, de gele trui noemde hij 'een leuke bonus'. Voor de toppers die veel etappes en klassiekers winnen, is het niet zo bijzonder. En renners als Jonas Vingegard en Tadej Pogacar - de topfavorieten voor deze Tour - willen 'm liever niet te vroeg hebben, liever later in de Tour."

"Maar voor de renners onder de top, de subtoppers zeg maar, kan een gele trui écht het hoogtepunt in de carrière zijn. Er hangt een magie om die gele trui, mensen worden er hun hele leven aan herinnerd."

Jan Janssen in 1968© Presse Sports
Jan Janssen in 1968

Nu is de vraag hoelang we mogen genieten van een Nederlander in het geel. Volgens Hiltermann ziet het Tourschema er gunstig uit. "Vandaag is een vlakke etappe en morgen heuvelop, en dat is een specialiteit van Van der Poel. Woensdag wordt met de tijdrit een spannende dag. Van der Poel is ook goed, maar is hij net zo goed als de klassementsrenners Pogacar, Vingegaard of Evenepoel?"

De verwachting is dat Van der Poel in ieder geval voorlopig hoog in het klassement blijft staan. "Totdat we echt de bergen in gaan, in het tweede deel van de Tour. Dan wordt het moeilijk."

Nederlanders in de gele trui

22 keer: Joop Zoetemelk (vanaf 1971, Tourwinnaar in 1980)
12 keer:  Wout Wagtmans (vanaf 1954)
8 keer Gerrie Knetemann  (vanaf 1978)
8 keer: Mathieu van der Poel (vanaf 2021)
4 keer: Wim van Est (vanaf 1961)
4 keer: Gerrit Voorting (vanaf 1956)
3 keer: Jelle Nijdam (vanaf 1987)
3 keer: Jan Raas (1978)
3 keer: Teun van Vliet (1988)
2 keer: Jan Janssen (vanaf 1966, Tourwinnaar in 1968)
2 keer: Ab Geldermans (1962)
2 keer: Gerben Karstens (1974)
2 keer: Jacques Hanegraaf (1984)
2 keer: Johan van der Velde (1986)
2 keer: Mike Teunissen (2019)
1 keer: Rini Wagtmans (1971)
1 keer: Adrie van der Poel (1984)
1 keer: Henk Lubberding (1988)
1 keer: Erik Breukink (1989)

Lees meer over
Mathieu van der PoelTour de FranceWielrennenFrankrijk

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten overvol, consument zit met gebakken peren
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten overvol, consument zit met gebakken peren

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag