Criminele organisatie achter valse zorgcertificaten opgerold na maandenlang onderzoek

Voor het eerst zijn er verdachten gearresteerd rond een specifieke vorm van fraude met zorgdiploma's. De politie pakte drie personen op die worden verdacht van het verkopen van vervalste certificaten. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde eind vorig jaar dat er zo'n 800 tot 1200 valse certificaten in omloop zijn.
De drie worden verdacht van valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en oplichting, bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving van Nieuwsuur gisteravond. Het gaat volgens het tv-programma om de eerste aanhoudingen sinds de vorm van fraude eind vorig jaar aan het licht kwam.
Online te koop
De fraude heeft te maken met zogenaamde EVC-certificaten, die voor een paar honderd euro online te koop zijn. Met een slimme truc kunnen zo zelfs zware criminelen als plofkrakers en drugsdealers aan het werk in de zorg. En dat terwijl ze nooit hebben geleerd hoe je een injectie zet of een infuus plaatst.
EVC-certificaten
EVC staat voor verkenningen van verworven competenties. EVC-certificaten geven aan welke ervaring werknemers in de praktijk hebben opgedaan. Een speciaal bureau toetst die kennis en kunde en kan een EVC-certificaat afgeven.
Wie voldoende EVC's heeft, kan deze laten omzetten in een diploma. Dat is mogelijk in meerdere sectoren, waaronder de zorg.
Criminelen en fraudeurs komen via malafide bureaus aan valse EVC-certificaten, werd eind vorig jaar duidelijk. Die valse ervaringscertificaten ruilen ze bij onderwijsinstellingen in voor 'echte' zorgdiploma's.
Advertenties met influencers
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) liet eind vorig jaar weten zich 'grote zorgen te maken over de cliëntveiligheid' door de nieuwe vorm van fraude.
De inspectie meldde een 'verontrustende toename' van EVC-bureaus die deze certificaten uitgeven. Dat waren er in 2021 nog 21, maar eind vorig jaar waren het er al 54. Ze adverteren volgens de politie op internet, met behulp van populaire influencers.
Zorgminister Fleur Agema noemde de fraude met ervaringscertificaten destijds 'verschrikkelijk'.
Uitbuiten kwetsbare jongeren
Eerder dit jaar werden ruim 50 medewerkers in de jeugdhulpverlening nog geschrapt uit het register van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ) omdat hun papieren niet op orde zijn.
Ook hier ging het om fraude met de ervaringscertificaten (EVC's). De stichting ontving signalen van het crimineel uitbuiten van kwetsbare jongeren.