Aantal autodiefstallen flink gestegen, vooral deze auto is in trek

Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens nieuwe cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaan criminelen steeds geraffineerder te werk. Ook verdwijnen er vaker auto's naar Afrikaanse landen.
In totaal telt de organisatie, die voor Nederlandse verzekeraars werkt aan bestrijding van voertuigcriminaliteit, 3645 gestolen personenauto's. Dat is ruim 20 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.
Vooral in Eindhoven werd er veel gestolen. Deze toename is deels te verklaren doordat lease- en verhuurmaatschappijen uit deze regio vaak het bedrijfsadres opgeven als diefstallocatie. Ook in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht worden veel auto's gestolen.
Miljoenenschade
De cijfers laten zien dat criminelen zich steeds meer op duurdere auto's richten. De gemiddelde financiële schade per gestolen personenauto is 30 procent opgelopen naar 17.500 euro.
De totale schadelast steeg met 60 procent naar 64 miljoen euro. Ook het aantal gestolen lichte bedrijfsauto's nam met 10 procent toe, naar 915 voertuigen. Bromfietsen werden het meest gestolen: 4813 keer.
De Toyota RAV4 was verreweg het gewildste doelwit van criminelen, met 232 gestolen exemplaren. Opvallend is ook de verviervoudiging van het aantal diefstallen van de Kia Sportage, van 19 naar 82 exemplaren. Verder staan de Toyota C-HR, de Volkswagen Polo en de Fiat 500 in de top-5 van meest gestolen auto's.
Dit zijn de tien meest gestolen auto's
- Toyota RAV4
- Kia Sportage
- Toyota C-HR
- Volkswagen Polo VI
- Fiat 500
- Mercedes-Benz A-klasse
- Volkswagen Golf VIII
- Toyota Corolla Cross
- Ford Kuga
- Hyundai Tucson
Wilfred Beusink had zo'n Toyota C-HR tot deze gestolen werd, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik plaatste een berichtje op Facebook en toevallig bleek de auto van iemand uit de buurt ook dezelfde nacht gestolen te zijn", zegt hij.
'Auto ergens op een schip'
"Dat was een Toyota RAV. Die auto werd uiteindelijk teruggevonden in Duisburg met een Pools kenteken. Onze auto is nooit teruggevonden. Track en trace werkte niet meer. De verzekering zei dat de auto waarschijnlijk ergens op een schip stond."
De diefstal heeft Beusink er niet van weerhouden om opnieuw een Toyota te kopen. "De dealer bood aan om er een bearlock in te zetten. Dan schiet er een pinnetje in de versnelling waardoor de auto niet uit de parkeerstand kan komen. Kost zo'n 800 euro, en er zal vast nog wel een andere manier zijn om zo'n auto te stelen."

Grote afzetmarkt
Edwin Karelsen, directeur van Stichting VbV, zegt dat criminelen die veel gestolen modellen vaak in containers laden en per schip naar een land als Ghana vervoeren. De containers zouden amper worden gecontroleerd en in Afrika zijn deze hybrides populair, ook omdat de levering van onderdelen van die wagens daar geen probleem is.
Karelsen: "Het is een grote markt. Nederland is een land waar de auto's netjes onderhouden worden. We hebben mooie wegen. De auto's zijn goed vanwege de strenge APK. We zitten dicht bij de haven, dus het is makkelijk om de auto's te verschepen. Wij hebben een duidelijk beeld dat er veel naar Afrika gaat."
Stichting VbV zet zich er ook voor in om gestolen auto's terug te vinden. Daarbij wordt met een partner onder meer gebruikgemaakt van zogenoemde telematica in de voertuigen, waardoor de fabrikant van afstand kan zien waar een voertuig zich bevindt. "Zo zien we nu nog 227 gestolen auto's in Ghana rondrijden", legt Karelsen uit. Het terughalen van de wagens uit Afrika kan volgens hem wel lastig en kostbaar zijn.
Privacy
"Rond de vijf, zes procent van de auto's kunnen we door het telematica-systeem terugvinden. Vanaf 2016 is het een verplicht systeem in de auto maar in verband met privacy kun je het ook uitzetten. Bovendien werkt niet iedere fabrikant mee dus het is afhankelijk van fabrikant en type voertuig."
Van de meer dan 7000 voertuigen die dit jaar zijn teruggevonden, werd 90 procent gelukkig binnen Nederland aangetroffen. Buiten Nederland doken de voertuigen ook veel op in Duitsland, België, Bulgarije en Polen.
Ook misdaadverslaggever John van den Heuvel ging in een paar jaar geleden in Afrika op zoek naar gestolen auto's, vertelt hij in onderstaande video.
Autodieven gaan volgens VbV tegenwoordig ook veel geraffineerder te werk en passen zich aan de opsoring aan. Zou zouden zij speciale apparatuur gebruiken om de wagens snel te kunnen stelen.
Karelsen: "Vroeger sloeg je de ruiten in gebruikte je een schroevendraaier. Maar de technieken digitaliseren. Nu kan je apparatuur bestellen om een auto te stelen. Voor de RAV4 is door criminelen een tool ontwikkeld. Je maakt de stekker van de koplamp los, doet andere stekkertjes op de plek van de koplamp en dan kan je zo wegrijden."
Als consument kan je daar volgens hem niet zoveel aan doen behalve een SCM-beveiliging. "Als fabrikant moet je daar wel op reageren. Voor nieuwere modellen heeft Toyota bijvoorbeeld de startblokkering van de RAV4 aangepast."
Wil jij weten hoe diefstalgevoelig jouw auto is? Dan kun je op de website van VbV een kentekencheck uitvoeren.
Overigens zijn niet alleen auto's zelf, maar ook onderdelen ervan populair roofgoed zoals te zien in de video hieronder: