Crimineel Jos Leijdekkers moet de Staat 96 miljoen euro betalen

De veroordeelde drugshandelaar Jos Leijdekkers, beter bekend onder zijn alias Bolle Jos, moet ruim 96 miljoen euro aan de Staat betalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag bepaald. Het geëiste bedrag is een record in een ontnemingszaak, maar of het geld geïnd kan worden is nog maar de vraag omdat Leijdekkers in Sierra Leone verblijft.
Het Openbaar Ministerie had begin juni ruim 221 miljoen geëist van Leijdekkers. In het vonnis staat een lager bedrag, omdat de rechtbank de winsten van Leijdekkers anders berekent.
Volgens het vonnis heeft Leijdekkers grote partijen cocaïne geïmporteerd die hij met crimineel, contant geld heeft betaald. Van de winst heeft hij volgens de rechtbank onder andere 150 kilo goud gekocht. Het OM claimt dat hij ook een appartement, dure horloges, handtassen en een auto voor zijn familie had gekocht, maar dat acht de rechtbank niet bewezen.
Ook trekt de rechtbank de verliezen van Leijdekkers van het bedrag af. Er zijn zes drugstransporten van samen 13.000 kilo cocaïne onderschept, wat de Nederlander een verlies van 30 miljoen euro opleverde.
Gevlucht naar Sierra Leone
De 34-jarige crimineel is nog steeds voortvluchtig. Hij verblijft momenteel in het West-Afrikaanse land Sierra Leone, waar hij naar verluidt in hooggeplaatste kringen vertoeft. Hij zou een relatie hebben met de dochter van president Julius Maada Bio. Ook zijn er beelden opgedoken waarop hij hartelijke gesprekken voert met ministers.
Hier zie je beelden van Leijdekkers in gezelschap van de president in Sierra Leone:
Omdat Sierra Leone vooralsnog niet geneigd lijkt Leijdekkers uit te leveren aan Nederland, is het zeer de vraag of het bedrag geïnd kan worden.
Leijdekkers staat te boek als een grote speler in de internationale cocaïnehandel. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank hem tot 24 jaar cel. In België zijn hem in diverse drugszaken lange gevangenisstraffen opgelegd.
Het geëiste bedrag is onder meer gebaseerd op investeringen van Leijdekkers in veertien drugstransporten, met een totaal van 14.000 kilo, in nog geen jaar. Daarbij zijn allerlei kostenposten in kaart gebracht. Voor de veertien transporten kwam dat neer op ruim 114 miljoen euro.
Designertassen en dure horloges
Justitie claimde tijdens de behandeling van de zaak dat hij in minder dan zes maanden voor 47 miljoen aan goud (975 kilo) had gekocht. Ook had hij vastgoed in Dubai en Turkije aangeschaft. Daarnaast kocht hij volgens het OM luxegoederen zoals twee Bentleys, designertassen, sieraden en vooral ook horloges, van de allerduurste merken, die hij aan familieleden cadeau zou hebben gedaan.
Het OM gaat het vonnis bestuderen, zei een persofficier na afloop van de uitspraak van de rechtbank. "Deze uitspraak laat zien dat we bijna 97 miljoen euro mogen gaan afpakken van Jos Leijdekkers. Dat is een stap in de goede richting en een hoog bedrag. En het maakt deel uit van een totaalstrategie, die begon met de veroordeling. Deze verdiensten uit criminele feiten zijn slechts een fractie uit een veel groter geheel. Dus we zijn heel blij dat we hiermee van wal kunnen."