Waarom zou je levende tarantula's smokkelen? 'Brengt zo 200 euro op'

Het is een opmerkelijk verhaal over dierensmokkel: in Duitsland zijn 1500 tarantula's onderschept die waren verstopt in cake- en koekverpakkingen. Maar waarom zou iemand levende vogelspin smokkelen? "Er is een markt voor."
De spinnen werden op de luchthaven van Keulen ontdekt in een pakket, waarop stond dat de lading 7 kilo aan cake en koekjes betrof. De jonge spinnen kwamen uit Vietnam en waren verpakt in doorzichtige, plastic bakjes.
Veel van de beestjes gingen dood tijdens de reis. De diertjes die de reis overleefden zijn ondergebracht bij een dierenopvang. Een woordvoerder van de Duitse douane zegt dat zijn collega's de raarste dingen voorbij zijn komen, maar 'dit maakt zelf de meest ervaren douaniers sprakeloos'. "Al maakt het ons verdrietig om te zien wat sommige mensen dieren aandoen, puur voor winst."
Andres Rivera Quiroz, spinnenexpert bij Naturalis, zegt dat dit een uitzonderlijke vangst is. "1500 vogelspinnen, dat is indrukwekkend."
Nu rijst de vraag: waarom zou iemand zoiets doen? Is er een markt voor vogelspinnen? Hoewel ze in sommige Aziatische landen gefrituurde vogelspinnen als delicatesse verkopen, is het niet aannemelijk dat dat hier gebeurt. Het mag ook niet volgens voedselwetgeving. Wat wel mag: tarantula's als huisdier houden. "Ze zijn makkelijk te houden. Ze leven lang, kunnen 15 tot 20 jaar oud worden."
200 euro
Tarantula's zijn te koop vanaf 20 euro, afhankelijk van hoe bijzonder ze zijn. Wie op Marktplaats kijkt, ziet dat er wel een aantal worden aangeboden, variërend van 15 tot 50 euro. Sommigen zijn wat duurder, maar dan krijg je het terrarium erbij.
Maar de ene tarantula is de ander niet. "Er is op de zwarte markt geld mee te verdienen. Zeker als het gaat om zeldzame spinnen. Die kunnen 200 euro of meer opleveren." Volgens Rivera Quiroz komt smokkel van vogelspinnen vaker voor dan je denkt.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spreekt van een nichemarkt in Nederland. "Er is een beperkte groep liefhebbers die geïnteresseerd zijn in bijzondere spinnen", zegt een woordvoerder Lex Benden. "Zendingen in deze orde van grootte, zijn in Nederland nooit onderschept."
Tegen de ontvanger van het pakket in Sauerland loopt nu een strafzaak, omdat dieren bij de douane moeten worden aangegeven en er invoerrechten moeten worden betaald. "Je vraagt je ook wel af waarom ze deze dieren op deze manier vervoeren. Helaas is het zo dat smokkelaars verlies incalculeren, het boeit ze niet dat er dieren doodgaan. Dat is triest."
Vangen in de jungle
Spinnenexpert Rivera Quiroz vult aan: "Jonge spinnen zijn kwetsbaar. Ze zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen, en je ziet op de foto's veel condens in de verpakkingen. Dat is niet gezond. "
Hoe zeldzaam de onderschepte tarantula's in Duitsland zijn, is volgens de spinnenexpert op basis van de foto's niet vast te stellen. Maar het zou logisch zijn dat het gaat om zeldzame exemplaren. "Die vangen smokkelaars in de jungle. Veel soorten zijn zo zeldzaam dat ze worden bedreigd. En dan is het heel ingewikkeld om ze legaal te kunnen verkopen, sommige overheden vragen om speciale vergunningen."

Als voorbeeld noemt hij de de Vietnamese blauwe tarantula (Chilobrachys). "Deze spin is niet voor beginners. Het geslacht telt meer dan 30 soorten, en is populair vanwege z'n blauwe kleur", zegt de spinnendeskundige.
Hoewel tarantula's over het algemeen vredelievend zijn, staat deze erom bekend agressief te zijn. "Ze zijn snel, ze kunnen bijten, en dat kan in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Dat maakt 'm juist aantrekkelijk voor verzamelaars met al wat ervaring."
Ben je doodsbang voor spinnen? Een manier om daar van af te komen, zie je hier: