Overgeven en diarree

Gezin met voedselallergie niet blij met receptuurwijziging Knorr: 'Geluk dat we het zagen'

Door Reenike Yanik··Aangepast:
© ANPGezin met voedselallergie niet blij met receptuurwijziging Knorr: 'Geluk dat we het zagen'
RTL

Monique uit Wieringerwerf was niet blij toen ze onlangs een Knorr Wereldgerecht opende. De vertrouwde lasagnebox bleek niet meer glutenvrij. "Ik voel me misleid", vertelt ze aan RTL Nieuws. Monique heeft coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij ze doodziek wordt van gluten.

Alles stond klaar om lasagne te maken toen ze het verschil merkte: het natte sauszakje was vervangen door een poeder. "Omdat ik zo alert ben op gluten, keek ik meteen op de ingrediëntenlijst. En ja hoor: opeens zitten er gluten in. Ik koop deze pakketten al jaren blind, omdat ze altijd veilig waren. Gelukkig had ik het op tijd door, anders had ik urenlang platgelegen van de pijn."

Sinds anderhalf jaar weet Monique dat ze coeliakie heeft. Geschat wordt dat 90.000 tot 180.000 Nederlanders de ziekte hebben, maar slechts één op de vijf weet dat. "Als ik per ongeluk gluten eet, krijg ik heftige buikpijn, ga ik overgeven, heb ik diarree en ben ik daarna dagenlang uitgeput. Het voelt als een zware griep."

Veranderde receptuur

Producent Unilever bevestigt dat de receptuur is veranderd. "De natte saus in een zakje is vervangen door een poeder, zodat consumenten zelf kunnen bepalen hoe dik of dun de saus is. Hierdoor bevatten de mixen nu gluten. Op de achterkant van de verpakking staat dit duidelijk vermeld, conform de wettelijke richtlijnen", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

'Frustratie ten top': nieuwe mini's van Albert Heijn nog niet geliefd bij ouders
Lees ook

'Frustratie ten top': nieuwe mini's van Albert Heijn nog niet geliefd bij ouders

Maar Monique vindt dat niet genoeg: "Op de voorkant staat helemaal niets over de wijziging. Dat is gevaarlijk. Ik heb vijf pakketten moeten weggeven, samen goed voor 40 euro, en we moesten lastminute iets anders koken voor ons gezin van vijf met hongerige pubers. Ik heb een klacht ingediend, maar kreeg een standaardmail terug over smaaktesten. Maar ik heb geen mening over de smaak, want daar zal ik nooit over kunnen oordelen vanwege mijn ziekte. Ik kan het niet eens proeven!"

Niet de enige

Ook haar man Tom vindt dat Knorr te weinig heeft gedaan om mensen met een allergie te beschermen: "Wij hadden geluk dat we het zagen. Als iemand dit over het hoofd ziet, kan hij of zij er letterlijk doodziek van worden. Het minste wat ze hadden kunnen doen is een duidelijke waarschuwing op de voorkant zetten."

Unilever begrijpt dat het 'heel vervelend is als een consument hier pas na aankoop achter komt, zeker bij een glutenallergie'. "Bij elke receptuurwijziging waarbij allergenen veranderen, zorgen we ervoor dat dit duidelijk wordt aangepast in de ingrediëntenlijst en allergeneninformatie op de verpakking", zegt de woordvoerder.

Glutenvrije producten. © ANP
Glutenvrije producten.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) herkent de frustratie over producenten die hun receptuur aanpassen. "We ontvangen wekelijks mails van consumenten die hiervan balen. Cijfers hebben we niet, maar we horen het echt heel vaak", zegt Annette Karimi van de NCV. 

Ze geeft een paar voorbeelden: "Iemand werd ziek na het eten van sojasaus en ontdekte pas daarna dat de receptuur was veranderd. Of neem de grote chocoladerepen van een bekende supermarkt: die zijn glutenvrij, maar de kleine variant bevat opeens wel gluten. Dat is enorm verwarrend." Volgens Karimi is dit een groot probleem: "Coeliakie is al enorm belastend. Patiënten moeten overal op letten en zijn blij als ze iets vinden dat glutenvrij is. Vooral ouderen vertrouwen vaak blind op hun vaste producten." 

Veel producenten kiezen uit gemakzucht voor tarwezetmeel als ingrediënt, dat bevat gluten, zegt Karimi. "Met een beetje creativiteit kunnen ze dat in hun receptuur vermijden, dat zou veel producten wél geschikt maken voor mensen met coeliakie. En dat zou dus heel veel blije klanten opleveren."

Keurmerk

Van de producent kunnen mensen met coeliakie weinig verwachten, legt Karimi uit: "Zij zijn vrij om hun receptuur aan te passen, zolang allergenen op de ingrediëntenlijst worden vermeld. Bij sommige producenten staat er soms bij een wijziging 'verbeterde receptuur' op de voorkant, dan weten mensen met een glutenvrij dieet dat ze moeten opletten, maar dat doen ze lang niet allemaal."

Haar advies voor de consument: laat het altijd weten aan de producent. Dat deed Monique ook, maar zonder het gehoopte resultaat. Daarom deelt ze nu haar verhaal. "Mensen met een allergie pakken hun vertrouwde producten vaak blind. Een simpele waarschuwing had ons veel geld en stress bespaard. Hopelijk leren ze hiervan."

Glutenvrij boodschappen doen, kan behoorlijk duur worden. Dat zie je in de onderstaande video:

Lees meer over
VoedselallergieNederland

Laatste video's van RTL Nieuws

01:39
Hard tegen hard tijdens belangrijkste debat van het jaar
RTL Nieuws

Hard tegen hard tijdens belangrijkste debat van het jaar

  1. 02:05
    CDA-leider Bontenbal onder vuur om verhogen btw voor meer Defensie-uitgaven
    Algemene Beschouwingen

    CDA-leider Bontenbal onder vuur om verhogen btw voor meer Defensie-uitgaven