Houd de aarde leefbaar: slechts 15 gram vlees per dag, zeggen experts

Als mensen in rijke landen minder vlees zouden eten, kan dat miljoenen doden voorkomen. En de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw zou ook afnemen. Dat zeggen experts van de onderzoekscommissie EAT-Lancet in een rapport.
De commissie adviseert om meer groente en fruit op het menu te zetten. Volgens het rapport zouden mensen maar 15 gram rood vlees per dag moeten eten (amper een eetlepel), 200 gram groenten, 300 gram fruit, 210 gram granen, 250 gram zuivel, 30 gram vis of wit vlees, zoals kip.
Veel weerstand
Om de steeds dichter bevolkte aarde leefbaar te houden moet in een gezond dieet vlees dus tot een minimum worden beperkt en wordt het eten van plantaardig voedsel aangemoedigd. Naast plantaardig eten adviseren de experts ook om weinig toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout te consumeren.
Het rapport bouwt voort op een studie uit 2019, waarin bijna dezelfde aanbevelingen werden gedaan. Dat stuitte toen op veel weerstand uit onder meer de vleesindustrie.
Maar dat was ook het geval bij bezoekers van onze website. Een bericht van RTL Nieuws over een arts die pleit voor het stoppen met vlees eten leidde tot felle reacties. "Door jullie gezeik ga ik juist steeds meer vlees eten, zeker 500 gram per dag", was een van de commentaren op Facebook. Waarom die reacties zo fel waren en hoe dat mechanisme werkt, lees je in dit artikel:
Vervang dat stukje vlees wat vaker door een plantaardige optie, zo luidt ook het advies van de Gezondheidsraad. Maar kom je wel aan alle nodige voedingsstoffen zonder vlees? Voedingsdeskundige en tv-kok Sandra Ysbrandy laat in deze video zien dat je ook met vegetarische ingrediënten een voedzame maaltijd op tafel kunt zetten:

