Stress bij ouders om kerstdiner op school: 'Maak er geen wedstrijd van'

Voor veel ouders van jonge kinderen breekt na sinterklaas opnieuw een stressvolle tijd aan. Ze moeten helpen bij het kerstdiner op de school van hun kinderen. "Kerstdiner, kerstoptreden, kerstcadeaus… het is soms net een gekkenhuis", zegt foodblogger Elise Gruppen. Ze deelt een dringend advies: blijf relaxed en houd het simpel. "De gefrituurde shit is meestal toch de hit."
De stress rond de kerstdiners begon voor foodblogger Elise Gruppen toen haar oudste zoon in groep 1 zat. De intekenlijst voor het schoolkerstdiner verscheen op de deur, en de paniek sloeg toe. "Als foodblogger voelde ik een enorme druk om iets moois en lekkers te creëren; iets wat een absolute hit zou zijn", vertelt Elise aan RTL Nieuws.
Dus verscheen haar zoon met verschillende schalen bladerdeeghapjes op school. "Gênant was het dat uitgerekend mijn hapjes, schalen vol, onaangetast terugkwamen", vertelt ze.
Kant-en-klare pannenkoeken
Volgens Elise, mede-oprichter van Chickslovefood en moeder van drie, is de realiteit van het kerstdiner simpel: er is altijd te veel. "En geloof mij, hoe hard je ook je best doet, ze gaan tóch altijd voor de gefrituurde shit of de kant-en-klare pannenkoeken", lacht ze. Haar advies is dan ook onverbiddelijk: "Trap er niet in. Ga jezelf niet pijnigen met ingewikkelde recepten. Leer van mijn fouten en kies dit jaar lekker voor de komkommer, de kinderchampagne of simpelweg de pakken sap."
Ook Elsbeth Teeling, oprichtster van de Club van Relaxte Moeders en schrijfster van boeken als Relax Mama, sluit zich daar helemaal bij aan. Zelf herinnert zij zich haar eerste kerstdinerfout nog heel goed. "Ik haalde het in mijn hoofd om sushi te maken voor het kerstdiner op school. De rijst bakte aan en ik moest halsoverkop nog een keer rijst koken, met als gevolg dat ik mijn dochter oververhit naar school bracht. Ik heb mezelf toen voorgenomen dat nooit meer te doen", vertelt Elsbeth.
Geen wedstrijd
Voor Elsbeth is de kernboodschap duidelijk: het moet geen wedstrijd worden. "Als jij als ouder heel veel energie krijgt van het maken van culinaire hoogstandjes, moet je dat vooral lekker doen", stelt zij. "Maar krijg je er geen energie van? Doe het dan niet! Mensen zijn zo bang voor wat anderen ervan vinden, maar dat is helemaal niet belangrijk. Belangrijker is wat jij en je kind ervan vinden. Voel jij je goed bij stokbrood met kruidenboter of kant-en-klare pizzapunten? Prima! Maak het jezelf niet te moeilijk."

Als je je er dan als moeder toch schuldig over voelt, adviseert ze je om er een eigen draai aan te geven. "Kant-en-klare cupcakes? Spuit er wat slagroom overheen of plak er wat oogjes op. Als jij je kind daar blij mee maakt, dan houd je energie over voor andere leuke dingen. Zodat je ook nog aandacht kunt geven aan je kind; daar hebben ze uiteindelijk meer aan."
Of bouw een kerstboom van wat witte boterhammen en hagelslag:

Haar advies voor minder stress; heb je een hit, houd hem vast. "Ik heb jarenlang een succeshapje gehad, de komkommerkerstboom met tomaatjes als kerstballen en paprika als slinger. Het was zo simpel te maken en een enorme hit. Nu ze niet meer op de basisschool zitten vind ik het jammer dat ik het niet meer kan maken."
Elise helpt de klassen van haar dochters dit jaar aan papieren bordjes. "Het enige dilemma dat ik nu heb is dat mijn kinderen zich erg verheugden op zelfgemaakte churros. Er zal ongetwijfeld genoeg op tafel staan. Ik houd me dus aan mijn eigen advies."
Voor ouders die tóch iets bijzonders willen maken, heeft ervaren thuisbakker en Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek het ultieme recept: de chocolade salami. "Of kies voor een bladerdeeghapje van kaasstengels, of met brie of worst. Daar kun je van alles in stoppen. Bladerdeeghapjes zijn altijd een goede keuze", tipt Rutger aan de lezers van RTL Nieuws.
Elise maakte er een video over voor sociale media:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
