Buitenland

Timmermans wil zwaarste procedure inzetten tegen 'ondemocratisch' Polen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Timmermans wil zwaarste procedure inzetten tegen 'ondemocratisch' Polen
RTL

EU-commissaris Frans Timmermans wil de zwaarste procedure tegen Polen inzetten. Het land weigert al twee jaar te praten over wetswijzigingen in Polen die volgens Brussel ondemocratisch zijn.

Timmermans vraagt de lidstaten en het Europees Parlement een zogenoemd artikel 7-procedure te starten. Daarmee kan Polen tijdelijk het stemrecht verliezen in de EU.

Nederland stemt in

Nooit eerder heeft de commissie gedreigd met dit zware middel. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft al gezegd dat Nederland instemt met de procedure. "Een bedreiging van de rechtsstaat moet je altijd serieus nemen’’, zegt Zijlstra.

Zijlstra ziet de procedure als een noodzakelijke stap. De minister roept de Poolse regering op constructief bij te dragen aan een oplossing.

De Europese Commissie valt over vier Poolse wetten. Timmermans zei eerder dat die nieuwe wetten de rechterlijke macht onder de 'volledige politieke controle van de regering' stellen. "Van het moment van hun benoeming tot hun pensioen zullen rechters naar haar pijpen dansen." Duizenden inwoners van Polen zijn het niet eens met de omstreden wetten. 

Waarom de Europese Commissie woedend is op Polen zie je in deze video:

Polen krijgt van Europa de allerzwaarste strafmaatregel die er maar bestaat. Waarom is Europa zo boos en wat gaat er nu gebeuren? Kijktijd: nog geen twee minuten. 

Artikel 7, zo werkt het:

De eerste stap is dat het Europees Parlement en vier vijfde van de lidstaten (Polen niet meegeteld) moeten vaststellen dat er een 'duidelijk gevaar is dat Polen de Europese waarden ernstig schendt'. De EU-landen kunnen vervolgens aanbevelingen doen.

Fase twee gaat in als volgens de Europese Raad van regeringsleiders sprake is van 'ernstige en voortdurende schending' van de Europese waarden. Hier moeten alle lidstaten (met uitzondering van Polen) mee instemmen. De kans dat dit gebeurt is klein, aangezien Hongarije de kant van de nationalistische regering in Warschau lijkt te kiezen.

In de daaropvolgende fase kunnen de lidstaten Polen bepaalde rechten ontnemen, waaronder het stemrecht in EU-vergaderingen. Hiervoor is een zogenoemde gekwalificeerde meerderheid nodig, wat neerkomt op 72 procent van de lidstaten die meedoen aan de stemming. De voorstemmers moeten gezamenlijk 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Europese Commissie voert druk op Polen op

Lees meer over
Frans TimmermansEuropese UnieEuropese CommissiePolen