Leiders bijeen

Belangrijke brexit-top: 'EU-leiders zullen groen licht geven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPBelangrijke brexit-top: 'EU-leiders zullen groen licht geven'
RTL

De leiders van de EU-landen nemen vandaag een belangrijke horde in de aanloop naar de brexit. De voorlopige deal, die May veel kritiek opleverde in eigen land, wordt besproken in Brussel.

"De brexit komt weer een stap dichterbij, als alle EU-landen instemmen met het scheidingsakkoord", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Op de top gaat het over twee zaken: hoe het scheidingsakkoord eruit komt te zien en er wordt gesproken over een politieke verklaring. Daarin staat hoe de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk in de toekomst met elkaar omgaan.

Spanje krijgt wat het wil: Gibraltar valt niet onder brexit-deal
Lees ook

Spanje krijgt wat het wil: Gibraltar valt niet onder brexit-deal

Heel spannend zal het niet worden, want een dag voor de top is één van de belangrijkste pijnpunten, Gibraltar, al opgelost. "Spanje heeft veel stampij gemaakt en opnieuw de garantie gekregen dat ze betrokken worden bij besluiten over Gibraltar", zegt Lambie.

De EU-leiders zullen in een aparte verklaring vastleggen dat Gibraltar niet valt onder afspraken die de EU en het Verenigd Koninkrijk maken over de toekomstige relatie, blijkt uit een ontwerptekst. Mochten die er wel komen, dan heeft Spanje een vetorecht.

Groen licht

De verwachting is dat de regeringsleiders zonder problemen groen licht geven voor het brexit-akkoord, bestaande uit de 'scheidingsakte' en een politieke verklaring over de toekomstige relatie.

Maar daarmee is het nog lang niet zeker dat of de brexit-deal van premier May het gaat halen. "Het is zeer de vraag of deze zachte, geleidelijke brexit een meerheid krijgt in het Britse parlement. May wil een hele nauwe relatie houden met de EU. Maar veel 'brexiteers' vinden dat May daarin te ver gaat."

De hoofdpunten

Twee zaken worden besproken, het scheidingsakkoord en de verklaring voor de toekomstige relatie. Dit zijn de hoofdpunten.

Het scheidingsakkoord: 

  • Een overgangsperiode t/m 2020, met mogelijkheid tot verlenging van 1 tot 2 jaar
  • Rechten voor burgers blijven ongewijzigd
  • De Britten blijven in die periode betalen aan het EU-budget en houden zich aan alle EU-regels
  • Geen grens tussen Ierland en Noord-Ierland

De relatie ná de overgangsperiode:

  • Ambitieus, breed, diep en flexibel partnerschap
  • Vrijhandelsgebied met een douanesamenwerking
  • Doel is geen tarieven, heffingen af te spreken
  • Doel is om in juli 2020 een nieuw akkoord over vis te sluiten, zodat Europese vissers toegang houden tot Britse wateren 
  • Er komt een einde aan het vrij verkeer van personen richting het Verenigd Koninkrijk

De afspraken in het akkoord worden door Nederland gezien als 'goede afspraken', zegt Lambie. "Maar Nederland kijkt met zorg naar de afspraken over visserij: houden onze Nederlandse vissers wel toegang tot Britse wateren? En Nederland let op het 'gelijk speelveld' voor het bedrijfsleven. Zodat de Britse bedrijven straks niet beter af zijn dan de Nederlandse bedrijven."

Lees meer over
Theresa MayEuropese UnieBrexitEuropese UnieGroot-Brittannië