Bosbranden Amazonegebied

Druk op Brazilië opgevoerd: 'President moet ingrijpen tegen bosbranden'

Door RTL Nieuws / ANP / Reuters··Aangepast:
© ReutersDruk op Brazilië opgevoerd: 'President moet ingrijpen tegen bosbranden'
RTL

De bosbranden in het Amazonegebied maken wereldwijd een hoop los. De druk op Brazilië om iets te doen, wordt steeds verder opgevoerd. Zo dreigen Frankrijk en Ierland een handelsverdrag op te zeggen, als president Jair Bolsonaro niet snel ingrijpt.

Door de bosbranden in het Amazonegebied staat een handelsdeal tussen de Europese Unie en Zuid-Amerika op losse schroeven. Frankrijk en Ierland willen het verdrag nu inzetten als drukmiddel, zodat de Braziliaanse president Bolsonaro zijn milieubeleid aanpast. 

Aangestoken branden

De branden in het Amazonegebied zijn grotendeels aangestoken door boeren, die de natuur willen gebruiken voor veeteelt en sojaplantages. Critici vrezen dat het handelsverdrag dit soort praktijken in de hand werkt, omdat we daardoor goedkoper vlees en soja kunnen importeren en de vraag daarnaar in Brazilië als gevolg groter wordt.

#PrayForTheAmazon: Braziliaans regenwoud staat in brand, hoe erg is het?
Lees ook

#PrayForTheAmazon: Braziliaans regenwoud staat in brand, hoe erg is het?

Frankrijk en Ierland dreigen nu om het verdrag niet te ratificeren. Zij willen de handelsdeal tegenhouden als de Braziliaanse president zijn milieubeleid niet snel aanpast. Het Nederlandse kabinet ziet daar nog niets in.

'Verschrikkelijk'

"Het is verschrikkelijk als je het ziet", reageert premier Rutte. "Er gaan hele grote stukken natuur en biodiversiteit verloren, dus het is echt urgent dat de Brazilianen hier optreden." Maar volgens Rutte kan de Braziliaanse regering ook onder druk worden gezet tijdens de onderhandelingen over het akkoord.

Branden in de Amazone zijn niet uniek, maar het aantal branden was in de afgelopen zeven jaar nog nooit zo hoog als nu. En dat heeft grote gevolgen, zowel voor de biodiversiteit in het gebied als voor ons. Wat die gevolgen zijn, leggen we je in deze video

Milieuorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace pleiten ervoor om het verdrag niet te ondertekenen. "Nederland, als belangrijke importeur van sojavoer, is nu aan zet om te pleiten voor Europese wetgeving", zegt Hilde Stroot van Greenpeace. Zij pleiten voor een bossenwet, die "er voor zorgt dat geen enkel product dat een bedrijf op de Europese markt verkoopt, gelinkt is aan ontbossing zoals nu in de Amazone gebeurt."

Demonstraties

In Amsterdam, Utrecht en Den Haag is vandaag gedemonstreerd tegen de branden in de Amazone. Zo hield de Nederlandse tak van Fridays for Future, de beweging van de Zweedse Greta Thunberg, een actie op de Dam.

Volgens de organisatie waren daar zo'n vierhonderd mensen aanwezig. Zij hielden een zogeheten die-in, waarbij ze ongeveer tien minuten voor dood op de grond hebben gelegen. Ook op het Utrechtse Jaarbeursplein en bij de Braziliaanse ambassade in Den Haag werd gedemonstreerd.

Branden op G7-agenda

De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel noemen de branden een internationale crisis en willen het er dit weekend over hebben op de G7-top. Bolsonaro heeft inmiddels gereageerd op alle ophef. Hij zegt dat hij mogelijk het leger de Amazone in stuurt om te helpen bij het bestrijden van de branden. 

Bosbranden in de Amazone

Onder de Braziliaanse president Bolsonaro is meer landbouw en houtkap in het Amazonegebied toegestaan. Daar maken lokale boeren en bedrijven gretig gebruik van. Bolsonaro heeft ook toegezegd meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen. Daardoor neemt de ontbossing van de Amazone verder toe.

Boeren in het gebied steken het bos in brand om landbouwgrond aan te leggen voor producten zoals rundvlees en soja. Dit jaar zijn er in het Amazonegebied tot dusver 43.694 branden geweest. Dat is 2,5 keer zo veel als heel vorig jaar. Toen was het aantal branden 18.140 branden.

Lees meer over
Jair BolsonaroBosbrand AmazoneNatuurbrandBrazilië