Geen huis meer overeind

Verwachte dodental op Bahama's door orkaan Dorian zal 'onthutsend' zijn

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPVerwachte dodental op Bahama's door orkaan Dorian zal 'onthutsend' zijn
RTL

Het dodental van de orkaan Dorian op de Bahama's zal 'onthutsend' zijn. Daarvoor waarschuwt de regering van het land. Het officiële dodental staat nu op 30, maar de verwachting is dat dat aantal nog flink zal oplopen omdat er nog zeker honderden, misschien wel duizenden, mensen vermist worden.

Verwoesting Bahama's in beeld: omvang orkaanramp steeds duidelijker
Lees ook

Verwoesting Bahama's in beeld: omvang orkaanramp steeds duidelijker

Duane Sands, de minister van Volksgezondheid, verwacht een 'duizelingwekkend' aantal doden. "We moeten ons voorbereiden op onvoorstelbare informatie over het dodental en het menselijk leed", zei hij in een interview op de lokale radiozender.

Abaco het zwaarst getroffen

Zondag kwam orkaan Dorian aan land op de Bahama's, een eilandengroep in het Caribisch gebied met zo'n 700 eilanden. Het ziet er nu naar uit dat de eilanden Abaco en Grand Bahama het zwaarst getroffen zijn. Met windstoten van 185 kilometer per uur raasde Dorian daar over het land.

Het eiland Abaco is vrijwel onbewoonbaar verklaard. Volgens lokale media liggen daar overleden personen opgestapeld, is er geen water, stroom of voedsel en proberen militairen te voorkomen dat er plunderingen plaatsvinden. Naar het eiland zijn inmiddels 200 lijkzakken gestuurd.

'Geen plek om te landen'

Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat het eiland veel hulp nodig heeft. "Hoewel de hulpoperatie steeds beter op gang komt, zijn er serieuze uitdagingen. Er is bijvoorbeeld enorm veel schade aan de luchthavens en de netwerken. Zelfs reddingshelikopters kunnen sommige mensen niet bereiken omdat er geen plek is om te landen."

'Er is geen water, geen kleding, geen eten'

Rode Kruis-medewerkers hebben al veel mensen gesproken op Abaco. "Iedereen die zij hebben gesproken, is zijn of haar huis verloren. Velen van hen zijn geliefden uit het oog verloren tijdens het natuurgeweld. Ze zijn bang dat ze zijn overleden."

Marineschepen

Nederland stuurt twee marineschepen naar de Bahama's om de eilandengroep te hulp te schieten.

Lees meer over
Rode KruisOrkaan DorianNatuurrampBahama's