Nederlandse op de Bahama's is wanhoop nabij: 'Vergeet ons niet'
Orkaan Dorian heeft de noordelijke eilanden van de Bahama's met de grond gelijk gemaakt. Een ooggetuige meldt dat het dodental waarschijnlijk vele malen hoger ligt dan 20.
Gitte Goodrum woont 23 jaar op het eiland Grand Bahama, en herkent haar eigen woonplaats niet meer terug: "Het is een ongelooflijke verwoesting. Het is met niets te vergelijken."
De Nederlandse Gitte is samen met haar familie inwoner van Freeport, de tweede stad van de Bahama's. Van die stad is weinig meer over. "Ongeveer 70 tot 80 procent van het eiland stond onder water", zegt ze over de telefoon. "Er zijn zoveel doden, zoveel mensen zonder huis. Het is afschuwelijk."
Dodental
Volgens de autoriteiten zijn er 20 doden gevallen door het natuurgeweld. Gitte denkt dat het dodental vele malen hoger ligt. "Daar klopt helemaal niets van", zegt ze. De Bahama's is een dunbevolkt land. De eilandengroep bestaat uit 700 eilanden, waarvan er hooguit 40 bewoond zijn. Op Grand Bahama wonen 50.000 mensen. Gitte is overtuigd van veel meer dodelijke slachtoffers. "De meeste mensen kennen elkaar op het eiland. Persoonlijk weet ik alleen al van zeven doden."
Volgens haar zullen een hoop vermisten niet teruggevonden worden. "Het zeewater is sinds gisteren teruggetrokken en zal ongetwijfeld veel mensen hebben meegesleurd. Het zoeken naar overlevenden is pas net begonnen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Door het metershoge water zochten mensen op en onder de daken van hun huis naar bescherming. "Een vader was met zijn 5-jarige zoon op het dak geklommen. Daar kon hij het jongetje niet vasthouden. Het water heeft hem meegenomen."
Twee lange dagen
Omdat Dorian bijna twee dagen stil boven de eilandengroep lag, konden de inwoners nergens heen. "Niemand kon de mensen van of achter de daken vandaan helpen", treurt Gitte. "Een jong echtpaar dat pas een paar maanden getrouwd was, hebben ze dood achter het dak gevonden. Ze hebben de twee lange dagen niet overleefd."
Vanuit de lucht is de gigantische ravage op de Bahama's vastgelegd. Gitte stelt dat de schade gezien vanaf de grond nog erger is. "Onze huizen worden gebouwd om goed tegen de wind te kunnen. Maar niet tegen hoog water. Als je alleen over het eiland vliegt zie je de volledige schaal van vernietiging niet."
Geluk
Gitte zelf is er met haar man en zoon goed vanaf gekomen. Haar huis staat op een hoger gelegen plek op het eiland. Meerdere mensen zochten daarom bescherming in het huis van de familie van Gitte. "We hebben 14 mensen in huis genomen. Dat was een goede beslissing, want hun huizen zijn allemaal verwoest."
De geëmotioneerde vrouw zegt dat ze geluk heeft gehad. "Ons huis staat nog overeind." De familie heeft alleen waterschade. "Het regende zo hard dat het water dwars door onze houten deur ging."
Via het internet volgde de familie van Gitte de route van de orkaan op de voet. "Met iedere meter in noordelijke richting waren we blij." Op de livebeelden zag ze dat het oog van de storm vlak langs Freeport ging. "Dat betekent dat we ongeveer het krachtigste deel van de storm over ons heen hebben gehad."
'Vergeet ons niet'
De mensen op de eilanden zijn volledig afhankelijk van noodhulp vanuit vliegtuigen en schepen. Gitte is bang dat de meeste hulp richting buureiland Abaco gecoördineerd zal worden. "Onze premier heeft uitgesproken dat de situatie het meest ernstig op Abaco is."
De Nederlandse hoopt dat de aandacht voor Grand Bahama ondanks de aanwezigheid van Dorian in Amerika niet verslapt. "We weten dat iedereen hulp nodig heeft. Maar vergeet ons niet."
De lokale autoriteiten van Grand Bahama vragen via een website om geld te doneren voor noodhulp.
Dorian op de Bahama's
- De noordelijke eilanden Grand Bahama en Abaco zijn zwaar getroffen.
- De gigantische storm trof de eilanden met een kracht van categorie 5.
- Dorian bleef twee dagen boven de eilandengroep hangen, voordat het richting de Amerikaanse oostkust trok.
- Volgens het Rode Kruis zijn ongeveer 13.000 huizen vernietigd.
- De Verenigde Naties denkt dat 60.000 mensen voedselhulp nodig hebben.
- Premier Hubert Minnis sprak van 'een van de grootste rampen die ons land ooit trof'.