Ruwe olieprijzen exploderen na aanval op olievelden
In een dramatische opening van de handelsdag in Azië, stegen ruwe olieprijzen vandaag meer dan ooit tevoren door de zware aanval op Saoedi-Arabische olievelden. De prijs van Brentolie steeg in Singapore met bijna 12 dollar naar 71,95 dollar per vat, om vervolgens terug te zakken tot onder de 68 dollar.
Eergisteren vond er een aanval met een zwerm van 10 drones plaats op olie-installaties in Abqaiq en Khurais. Op het olieveld van Abqaiq staat de grootste olieraffinaderij ter wereld, het veld in Khurais is een van de belangrijkste olievelden van Saoedi-Arabië.
Door de aanval is de olieproductie van het land verminderd met ruim 5 miljoen vaten per dag, zo'n 5 procent van de wereldproductie, zei de Saoedische minister van Energie.
Andere landen kunnen dit niet opvangen
"Het is twee keer de reservecapaciteit van olie op de wereld die nu getroffen is", zegt analist Jos Versteeg van InsingerGillisen. "Andere landen kunnen dit niet opvangen. Meestal is het juist Saoedi-Arabië die dit soort problemen opvangt. Als zij de helft van hun productie kwijt zijn, is dat wel echt een probleem."
Aan de andere kant, merkt Versteeg op, heeft staatsoliebedrijf Saudi Aramco nog wel enorme voorraden in het eigen land, maar ook in Singapore en Rotterdam. "Ook de Verenigde Staten hebben grote strategische reserves, dus de komende weken kan dat nog goed worden opgevangen. De reserves waren aan de hoge kant, dus voor de olie-industrie is dit een zege."
Grootste marktverstoring
Dit is de grootste plotselinge verstoring die oliemarkten tot nog toe hebben meegemaakt. Het overtreft het verlies van olie uit Koeweit en Irak toen Saddam Hussein in 1990 zijn buurland binnenviel. Het is ook meer dan het verlies aan Iraanse olieproductie tijdens de Islamitische Revolutie in 1979.
Vorige week voorspelde het Internationale Energie Agentschap (IEA) nog een overschot volgend jaar. Het is onbekend of deze aanval die voorspelling zal veranderen.
Olieprijs is te laag
De aanval toont overduidelijk hoe kwetsbaar Saoedi-Arabië is. De productie van olie genereert zo’n 90 procent van de overheidsinkomsten. De helft van die productie ligt nu tijdelijk stil.
"Ongeacht of Saoedi-Arabië er vijf dagen of veel langer mee bezig is om olie weer in productie te krijgen, er is maar één logisch inzicht na de drone-aanval op de infrastructuur van het koninkrijk: die infrastructuur is zeer kwetsbaar voor aanvallen, en de markt heeft olie verkeerd geprijsd", schreef Amerikaanse energie-econoom Ed Morse van Citigroup Inc.
VS beschuldigen Iran
De aanvallen zijn opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo beschuldigt Iran.
"Temidden van alle oproepen voor de-escalatie, heeft Iran nu een ongekende aanval uitgevoerd op de energievoorziening van de wereld. Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen", twitterde hij gisteren.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Iran ontkent
Iran ontkende de beschuldiging. Het staat klaar om zich te verdedigen, zei een commandant van het Iraanse elitekorps, de Iraanse Revolutionaire Garde.
"We hebben ons altijd voorbereid op een grote oorlog. Iedereen moet weten dat Amerikaanse legerbasissen en schepen binnen een bereik van 2.000 kilometer kunnen worden aangevallen door onze raketten."
Strategische reserve VS
Om de impact van de aanval op de olieprijzen te verzachten, heeft de Amerikaanse president Donald Trump maatregelen aangekondigd. Zo heeft hij toestemming gegeven om olie van de strategische reserve van het land te gebruiken, mocht dat nodig zijn.
Die reserve werd gevormd na de oliecrisis van 1973. De olie is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana. "Meer dan genoeg olie!", twitterde Trump.