Economie

IEA verwacht voor volgend jaar een groot overschot aan olie

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© EPAIEA verwacht voor volgend jaar een groot overschot aan olie
RTL

In 2020 zal er een flink overschot aan olie zijn, mede door een grotere productie in landen als Brazilië en Noorwegen. Dat zal een drukkende effect hebben op de olieprijs, waardoor de Opec-landen en Rusland waarschijnlijk hun productie moeten verlagen.

Die verwachting spreekt het Internationale Energie Agentschap (IEA) uit in het maandelijks oliemarktrapport. Een aantal landen zal meer olie gaan oppompen, denkt het IEA. Zo passeerde de VS afgelopen juni zelfs even Saoedi-Arabië als grootste olie-exporteur ter wereld.

Verder zullen landen als Brazilië en Noorwegen meer gaan produceren, aldus het IEA. Het grote Johan-Sverdrup olieveld voor de Noorse kust zal in oktober voor het eerst naar boven gaan halen. Dat is twee maanden eerder dan verwacht.

ABN Amro verwacht nog twee jaar een lagere olieprijs
Lees ook

ABN Amro verwacht nog twee jaar een lagere olieprijs

Opec en Rusland

De VS, Noorwegen en Brazilië zijn geen lid van de Opec. Die organisatie van een aantal olieproducerende landen als Iran, Saoedi-Arabië en Qatar werkt juist samen met Rusland, een andere grote olieproducent. Zij houden de olieprijs boven een bepaald niveau te houden, door het afspreken van productiebeperkingen.

Door de verwachtingen van het IEA zal er mogelijk extra druk ontstaan op de Opec en Rusland om hun productie verder omlaag te brengen. Zo moet worden voorkomen dat de olieprijs daalt.

Verreweg het belangrijkste lid van de Opec is Saoedi-Arabië. Dat land, maar ook onder meer Rusland, hebben een bepaalde olieprijs nodig om hun begroting sluitend te krijgen.

Saudi Aramco

Verder wil Saoedi-Arabië een deel van de gigantische staatsoliemaatschappij Saudi-Aramco naar de beurs brengen. In eerste instantie zou het om 5 procent gaan, wat zo'n 100 miljard dollar zou moeten opbrengen. Daarmee zou het concern circa 2 biljoen dollar waard zijn.

Volgens persbureau Reuters heeft Saoedi-Arabië negen banken in de arm genomen om de wereldwijde beursgang te begeleiden. Een lagere olieprijs drukt de waarde van Saudi Aramco, terwijl een hogere olieprijs juist gunstig is.

Geld nodig

De Saoedi's willen met de opbrengst de economische hervormingen van kroonprins Bin Salman financieren. Hij wil Saoedi-Arabië minder afhankelijk maken van olie-inkomsten.

Verder geeft het land te veel uit. Het IMF denkt dat het begrotingstekort van de overheid dit jaar op 7 procent van het bbp zal uitkomen. In 2014 lag de olieprijs nog boven de 100 dollar. Nu is dat zo'n 40 procent minder.

Productiebeperking

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Saoedi-Arabië en Rusland nu de Opec-landen oproepen om zich beter aan de productiebeperkingen te houden. Door landen die te veel produceren aan te pakken hopen zij de olieprijs te ondersteunen.

Gisteren verlaagde de Opec al de verwachtingen voor de vraag naar olie in de rest van 2019, als gevolg van de zwakkere wereldwijde economie.

Lees meer over
OPECSaudi AramcoOlieOlieprijsBenzineprijsVerenigde StatenRuslandSaoedi-ArabiëNoorwegen