Zeldzame gebeurtenis: komeet uit ander zonnestelsel op bezoek
Ruimtevaartdeskundigen zijn in rep en roer: voor de tweede keer in de geschiedenis is er een komeet uit een ander zonnestelsel waargenomen. Eind december raast de komeet met ruim 100.000 kilometer per uur langs de aarde. "Geen paniek, er is geen kans op een botsing."
Dat zegt ruimtevaartdeskundige bij Space Expo Rob van den Berg.
C/2019 Q4
Het is twee jaar geleden dat 'Oumuamua, de eerste komeet die afkomstig was van een andere ster, werd ontdekt. "Het is een zeldzame gebeurtenis. De vorige keer werd de komeet pas ontdekt toen hij alweer bijna uit ons zonnestelsel verdween. Nu zijn we er vroeg bij en kunnen we veel leren van de komeet."
De C/2019 Q4, zoals de komeet nu heet, werd op bijna 600 miljoen kilometer van de aarde ontdekt door amateurastronoom Gennadi Borisov. Hij ontdekte de komeet door het maken van verschillende foto’s met een telescoop.
Ander zonnestelsel
"Als we kijken naar het traject dat de komeet nu aflegt (bijna loodrecht op onze planeten), kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat hij afkomstig is uit een ander zonnestelsel", zegt Rob van den Berg.
"Het is interessant om te kijken of objecten uit andere zonnestelsels hetzelfde zijn opgebouwd als die uit ons zonnestelsel. Daardoor leren we het heelal alleen maar beter begrijpen."
Zie hieronder het traject van de komeet
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Iedereen met een beetje professionele telescoop thuis moet nog even wachten tot de komeet te zien is. Eind december bevindt hij zich het dichtst bij de aarde, op zo’n 200 miljoen kilometer. Met het blote oog zal hij helaas niet te zien zijn.
Stuk groter
De C/2019 Q4 is een stuk groter dan zijn voorganger. 'Oumuamua was 'maar' 300 meter lang. De komeet die nu ons zonnestelsel is binnengedrongen is meer dan 10 kilometer lang.
"De komende maanden zal er nog veel onderzoek gedaan moeten worden voordat er echt spannende resultaten naar buiten komen. Maar voor nu is het al een zeldzame gebeurtenis", aldus Van den Berg.