Erfelijke afwijkingen

Man die labradoedel fokte, heeft spijt: 'Heb een monster gecreëerd'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockMan die labradoedel fokte, heeft spijt: 'Heb een monster gecreëerd'
RTL

Dertig jaar geleden fokte de Australische Wally Conron de allereerste labradoedel, een kruising tussen een labrador en een poedel. De hond is inmiddels wereldwijd populair, maar de fokker heeft spijt. "Ik heb het monster van Frankenstein gemaakt."

De allereerste labradoedel, Sultan, werd gefokt als geleidehond voor een blinde vrouw van wie haar man allergisch was voor hondenhaar, vertelt Wally Conron aan de Australische ABC. De combinatie van de haren van de poedel, die bijna niet uitvallen, en het gedrag van de labrador werkte perfect.

Sultan kwam uit een nest van drie. Omdat niemand de andere twee puppies wilde, zocht Conron contact met de media om de 'allergievrije honden' een goed thuis te geven. "Na een paar dagen drong het tot me door wat ik had gedaan", vertelt Conron.

Doorgefokt

De labradoedel werd ontzettend populair en Conron maakte zich meteen zorgen over de kwaliteit van vele fokprogramma's. "Ik heb de doos van Pandora geopend."

Koop geen allergievrije katten of honden: 'Het is onzin en ze lijden veel'
Lees ook

Koop geen allergievrije katten of honden: 'Het is onzin en ze lijden veel'

Fokkers gingen inderdaad van alles kruisen: poedels met golden retrievers (de groodles) en een poedel met een spaniël (spoodle). De meerderheid van de nakomelingen van Sultan is volgens de fokker gek of heeft een ernstige erfelijke aandoening.

Inteelt

"Het klopt dat veel labradoedels last hebben van hun heupen en ellebogen", vertelt dierenwetenschapper Sarah Pesie, ze is expert bij stichting Dier & Recht. De honden lijden meer dan gemiddeld aan de ziekte van Addison, een erfelijke aandoening aan de bijnierschors waardoor de hond moe en sloom is, last heeft van diarree en veel moet overgeven. Als de hond hiervoor niet wordt behandeld, gaat hij dood.

De erfelijke afwijkingen ontstaan vaak door inteelt. "Er zijn maar een paar fokkers, veel van hen castreren of steriliseren puppies zodat nieuwe eigenaren ze niet kunnen doorfokken. Hierdoor ontstaat een smalle genenpoel met weinig nieuw bloed. Ook komen er wachtlijsten waardoor de hond onnodig duur wordt."

Problematische vacht

De labradoedel is ook in Nederland populair. "Yvon Jaspers heeft er een die af en toe in beeld komt. Veel mensen kopen de hond ook omdat hij niet verhaart." Hierdoor denken mensen dat het een allergievrije hond is. "Dat klopt niet helemaal. Een allergie komt vaak niet door het verharen van de hond, maar door de huidschilfers of speeksel."

Veel eigenaren van labradoedels onderschatten volgens Pesie ook de problematische vacht. "De hond heeft vaak verschillende vachtsoorten door elkaar. Omdat de hond niet verhaart, blijft alles erin hangen en krijg je veel klitten. Die moeten eruit geborsteld, geknipt of geschoren worden."

Epilepsie

Paul Mandigers is dierenarts-specialist bij de Universiteit Utrecht: "Fokkers creëren problemen als ze teveel gebrand zijn op raszuivere honden. Het is hetzelfde als je tegen mensen in Urk zegt: 'Jullie mogen alleen onderling met elkaar paren, met niemand anders.' Dan krijg je inteelt. Iedere rashond is daarmee te vergelijken, want die worden alleen onderling doorgefokt."

Mandigers ziet veel labradoedels met epilepsie, een van de gevolgen van inteelt. "Dat vind ik zorgelijk. Een labradoedel was eerst de duurste bastaardhond, nu is het een dure rashond."

Lees meer over
HondHulphondAllergieHuisdierenAustralië