Inval Syrië

Alle EU-landen schorten wapenleveranties aan Turkije op

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAAlle EU-landen schorten wapenleveranties aan Turkije op
RTL

Alle 28 EU-landen schorten tijdelijk de wapenleveranties aan Turkije op. Daarover hebben de ministers van Buitenlandse Zaken een akkoord bereikt, melden diplomaten.

De 28 lidstaten spreken bovendien hun veroordeling uit over de Turkse militaire operatie Noord-Syrië.

De Turkse president Erdogan zal de veroordeling en het opschorten van wapenleveranties "heel vervelend" vinden, zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. "Een enorme stap vooruit dat de hele EU dit vindt. De Europese Unie heeft nog nooit een NAVO-land veroordeeld. Een heel duidelijk signaal, ik ben blij dat het gelukt is."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Luchtaanvallen

Aanleiding voor de sanctie is dat Turkije vorige week het noordoosten van Syrië binnenviel om de Koerden te verdrijven. De Turkse luchtmacht heeft ook luchtaanvallen uitgevoerd.

Turkije ziet een Koerdische groepering daar, de YPG, als een verlengstuk van de PKK. De PKK is een verzetsgroepering die in het verleden veel aanslagen heeft gepleegd in Turkije.

Situatie is gespannen

De situatie in het gebied is op dit moment gespannen. De in het nauw gedreven Koerden sloten gisteren een deal met het Syrische leger om de Turken te verdrijven. Staatsmedia meldden dat het Syrische leger direct de de plaats Tell Tamer is binnengetrokken. Dit dorp bevindt zich op ongeveer 35 kilometer van grensplaats Ras al-Ain, die is aangevallen door de Turkse strijdkrachten.

'Geen Nederlandse IS-terroristen ontsnapt in Noord-Syrië'
Lees ook

'Geen Nederlandse IS-terroristen ontsnapt in Noord-Syrië'

Geen steun voor sancties

"Dit was het hoogst haalbare, hoor je achter de schermen in Luxemburg. Een stevige verklaring en het opschorten van wapenleveranties. Het komt niet vaak voor, maar het is voor bijvoorbeeld de Nederlandse Tweede Kamer niet genoeg", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"Voor sancties, bijvoorbeeld het stopzetten van pre-toetredingsgeld, economische sancties of sancties tegen personen is nu geen steun onder EU-landen. Doorbijten doet de EU niet. Dat komt ook door de relatie tussen EU-Turkije, bijvoorbeeld vanwege de afspraken over migranten. Of Turkije onder de indruk is, is maar zeer de vraag. Al zolang de oorlog in Syrië duurt, staat de EU aan de zijlijn. Hoe het verdergaat met Syrië-oorlog wordt bepaald door Erdogan, Poetin en Assad. En niet door de EU-landen."

Lees meer over
TurkijeSyrië