Omstreden besluit

VS verandert van koers: Israëlische nederzettingen niet meer illegaal

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPVS verandert van koers: Israëlische nederzettingen niet meer illegaal
RTL

De VS is van standpunt gewijzigd rond de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is er geen schending meer van het internationale recht.

De nederzettingen staan op land dat door Israël is veroverd tijdens de zesdaagse oorlog in 1967. Inmiddels wonen er 600.000 kolonisten in zo'n 140 nederzettingen.

Nederzettingen grootste obstakel vrede tussen Israel en Palestijnen

Bekijk de reportage van Olaf Koens, onze correspondent in het Midden-Oosten

In 2016 nam de VN-veiligheidsraad nog een resolutie aan waarin Israël wordt opgeroepen om een eind te maken aan de nederzettingen. Die resolutie kon worden aangenomen omdat de Verenigde Staten zich onthield van stemming.  

Andere koers onder Trump

Israël reageerde destijds furieus, maar nu Donald Trump in het Witte Huis zit is dat anders. Volgens premier Netanyahu wordt 'een fout rechtgezet': hij roept andere landen op om hetzelfde te doen.

Volens de Palestijnse hoofdonderhandelaar wordt met het Amerikaanse besluit 'wereldwijd de stabiliteit, veiligheid en vrede' bedreigd.

De EU blijft erbij dat de nederzettingen in strijd zijn met het internationaal recht. Vorige week nog oordeelde het Europees Hof dat de producten uit Israëlische nederzettingen aparte etiketten moet krijgen. Het label 'Made in Israël' is niet toegestaan.

EU-hof: op product uit door Israël bezet gebied moet herkomst staan
Lees ook

EU-hof: op product uit door Israël bezet gebied moet herkomst staan

Vaker pro-Israel

Trump kiest vaker partij voor Israël. Twee jaar geleden erkende hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël en verplaatste de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Een omstreden besluit omdat Oost-Jeruzalem heilig is voor Palestijnen. 

Eerder dit jaar erkende Trump ook de Golanhoogte, dat in 1967 werd geannexeerd, als Israëlisch gebied.

Lees meer over
Donald TrumpMike PompeoBenjamin NetanyahuIsraëlisch-Palestijns conflictPalestijnse gebiedenIsraël