'Afzetting gerechtvaardigd'

Twee aanklachten Huis van Afgevaardigden voor impeachment Trump

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPATwee aanklachten Huis van Afgevaardigden voor impeachment Trump
RTL

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden brengen twee zogenoemde 'articles of impeachment' tegen president Donald Trump in stemming. Dat heeft Jerry Nadler bekendgemaakt, de voorzitter van de commissie voor Justitie.

Trump worden machtsmisbruik en belemmering van het Congres ten laste gelegd. Trump zou zijn presidentiële bevoegdheden hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin.

Tegenwerking Trump

Daarna zou hij het onderzoek van het Congres hiernaar hebben tegengewerkt. Dit gedrag rechtvaardigt volgens de Democraten de afzetting van de president.

De Democratische Partij heeft de meerderheid in het Huis. Naar verwachting stemmen bijna alle 235 Democraten en een overgelopen voormalig Republikein voor afzetting. Alle 197 Republikeinen in het Huis stemmen naar verwachting tegen.

Heksenjacht

Trump noemt de twee aanklachten 'belachelijk'. De Amerikaanse president herhaalde ook zijn uitspraak dat er een 'heksenjacht' tegen hem wordt gevoerd.

Er zitten veel haken en ogen aan de beschuldigingen aan het adres van de Amerikaanse president Trump. Hoe groot is de kans dat ze hem daadwerkelijk de kop gaan kosten?
Trump komt niet naar juridische commissie in impeachment-onderzoek
Lees ook

Trump komt niet naar juridische commissie in impeachment-onderzoek

Lees meer over
Donald TrumpImpeachment-onderzoekVerenigde Staten