Johnson heeft absolute meerderheid, weg vrij voor zijn brexit
De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen.
Inmiddels staat de Conservatieve Partij op 361 van de 650 zetels in het Britse parlement. Omdat nog niet alle stemmen zijn geteld zal dat zetelaantal nog hoger uitvallen.
Duidelijk is dat de partij van Johnson de oppositie een flinke tik heeft gegeven. Vooral Labour moest op veel plekken terrein inleveren. Veel districten die traditiegetrouw voor de partij van leider Jeremy Corbyn gingen, kleurden blauw - de kleur van de Conservatieven.
Opvallende verschuivingen
Namens de districten Bishop Auckland en Blyth Valley zal er zelfs voor het eerst in de geschiedenis een lid van de Conservatieve Partij in een zetel van het parlement plaatsnemen.
Premier Boris Johnson zelf bleef overeind in zijn eigen district Uxbridge and South Ruislip. Daar leek de 25-jarige Ali Milani zijn zetel te bedreigen, maar uiteindelijk won de Conservatieve Partij ook daar met een aanzienlijke marge.
Reactie Johnson: 'Historische verkiezing'
De premier stuurde kort na het verschijnen van de exitpolls al een dankbericht naar zijn supporters via Twitter. "We leven in de beste democratie ter wereld", schreef hij.
Vanochtend noemde Johnson de uitslag van de verkiezingen een krachtig mandaat om brexit te realiseren, het land te verenigen en het vooruit te helpen. "Ik denk dat dit zal uitdraaien op een historische verkiezing die ons nu, in deze nieuwe regering, de kans geeft om de democratische wens van de Britse bevolking te respecteren. Om dit land te verbeteren en het potentieel van de volledige bevolking te ontketenen."
Bij het tellen van de laatste stemmen kreeg Johnson felicitaties van de Amerikaanse president Donald Trump.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Labour grote verliezer, vertrek Corbyn
Grote verliezer van de avond was de leider van Labour, Jeremy Corbyn. De Britse oppositieleider sprak van "een teleurstellende nacht". Hij wil de komende tijd wel aan het roer blijven staan bij Labour, als de partij een periode ingaat van reflectie, maar hij zal de partij niet leiden bij de eerstvolgende verkiezingen.
"Ik zal de partij niet leiden in een toekomstige campagne voor algemene verkiezingen", voegde de bekritiseerde Labourleider eraan toe. Meerdere leden van zijn partij zeiden tijdens de bekendmaking van de uitslagen dat het tijd wordt voor Corbyn om het veld te ruimen.
Brexitdeal in stemming
Door de uitslag van de verkiezingen kan premier Boris Johnson de Withdrawal Agreement Bill, de wet die het mogelijk maakt om brexit ten uitvoer te brengen, opnieuw in stemming brengen.
Met voldoende steun in het parlement kan er voor de wet gestemd worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal er dan op 31 januari 2020 een brexit met een deal plaatsvinden.
Wat gebeurt er na brexit?
"Het moet wel heel raar lopen, wil de brexit eind januari niet rond zijn", zegt VK-correspondent Anne Saenen. "Johnson herhaalde zijn verkiezingsleus keer op keer in elke speech, elk televisieoptreden. Zijn prioriteit is nu de uittredingsdeal door het parlement loodsen. De volgende uitdaging wordt dan het onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie met de EU", besluit Saenen.
In principe loopt de transitieperiode, waarin bijna alle huidige afspraken hetzelfde blijven, op 31 december 2020 af. Dat betekent dat de Britten slechts 11 maanden hebben om tot een handelsakkoord te komen, of überhaupt tot een akkoord over de toekomstige relatie. Minister Michael Gove zei al dat de Britten niet van plan zijn om de transitieperiode te verlengen.