'Goed nieuws'

Rutte: winst Johnson helpt afwikkeling brexit

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
Rutte: winst Johnson helpt afwikkeling brexit
RTL

Een verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson zou de afwikkeling van de brexit helpen en dat zou volgens Mark Rutte "goed nieuws" zijn. Hij reageerde na afloop van de EU-top in Brussel kort nadat de eerste peilingen naar buiten waren gekomen.

"Er lijkt zich daar eindelijk een meerderheid af te tekenen", aldus Rutte, die benadrukte niet op de feiten vooruit te willen lopen.

Als Johnson op eigen kracht kan gaan regeren, kan hij zijn met Brussel overeengekomen brexit-overeenkomst door het Britse parlement laten goedkeuren. Dat is tot nu toe niet gelukt. Ratificatie maakt het mogelijk dat de Britten op 31 januari op een ordelijke manier uit de EU kunnen stappen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Rutte zei tijdens de EU-top 'met een schuin oog' op de peilingen te hebben gelet. Bij de eerste voorspelling van een ruime meerderheid voor de Conservatieve partij van Johnson had volgens hem niemand in de zaal iets gezegd.

Nieuwe handelsrelatie

Vandaag spreken de 27 EU-leiders over het naderende vertrek van de Britten en over de volgende stappen. Er zal na de brexit worden onderhandeld over een nieuwe handelsrelatie.

Exitpoll: Conservatieven winnen verkiezingen met grote meerderheid, brexit kan doorgaan
Lees ook

Exitpoll: Conservatieven winnen verkiezingen met grote meerderheid, brexit kan doorgaan

De brexit dreigt een financiële strop te worden voor Nederlandse ondernemers in Groot-Brittannië. Tom Haije heeft nabij Londen een eigen techbedrijf. Hij wil graag uitbreiden naar het buitenland, maar door de brexit wordt dat een kostbaar avontuur.
Lees meer over
Mark RutteEuropese UnieBrexitBelgië