Hard tegen hard

Impeachment-debat: 'Jezus voor kruisiging eerlijker behandeld dan Trump nu'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPImpeachment-debat: 'Jezus voor kruisiging eerlijker behandeld dan Trump nu'
RTL

Het ging er op sommige momenten hard aan toe tijdens het debat in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over het afzettingsproces tegen president Donald Trump.

Zo vergeleek de Republikeinse afgevaardigde Barry Loudermilk de behandeling van Trump met die van Jezus vlak voor diens kruisiging.

Pontius Pilatus

"Jezus is vlak voor zijn kruisiging eerlijker behandeld dan wat nu bij president Donald Trump gebeurt", zegt Loudermilk. "Tijdens dat schijnproces verleende Pontius Pilatus meer rechten aan Jezus dan de Democraten deze president hebben verleend in dit proces."

"Dit is politieke zelfmoord van de Democraten."

Het was niet de enige opmerkelijke vergelijking van Republikeinse zijde om Trump te verdedigen. Zo vergeleek Mike Kelly de Democratische poging tot afzetting met de aanval op Pearl Harbor tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In schande voortleven

Franklin Roosevelt, die destijds president was, zei dat die dag voor altijd in schande zal voortleven. "Vandaag, 18 december 2019, is een andere datum die in schande zal voortleven", aldus Kelly.

Trump officieel aangeklaagd: hoe gaat het nu verder?
Lees ook

Trump officieel aangeklaagd: hoe gaat het nu verder?

De Republikeinse afgevaardigde Fred Keller citeerde tijdens zijn spreektijd een uitspraak van Jezus in het Bijbelboek Lucas. "Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen", zei Keller.

De Republikein richtte zijn citaat aan de Democraten die van plan zijn voor het afzettingsproces te stemmen.

Je hoort er steeds over. Trump wordt 'impeached'. Maar wat betekent dat, en wat zou hij verkeerd hebben gedaan? Correspondent Erik Mouthaan neemt het met je door.
Lees meer over
Donald TrumpDemocratische Partij (Verenigde Staten)Republikeinse partijImpeachment-onderzoekVerenigde Staten