Angstaanjagende schipbreuk

Sander overleeft schipbreuk Noorse zee: 'Bijna 2 uur in ijskoud water gedobberd'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
© Sander van de PolSander overleeft schipbreuk Noorse zee: 'Bijna 2 uur in ijskoud water gedobberd'
RTL

Visser Sander van de Pol (31) uit Oss heeft gisteren bijna twee uur in een ijzige Barentszzee gedobberd nadat de vissersboot waarop hij zat door een metershoge golf omsloeg en zonk. "Ik leef nog, maar het waren vreselijke momenten. In het pikdonker en in de storm moest ik mijn reddingsvlot zien te vinden."

Het is een klein wonder dat Sander van de Pol het na kan vertellen. "We waren net de kust van Noorwegen uitgevaren, toen een metershoge golf met een snelheid van zo'n 100 kilometer per uur, tegen de zijkant van onze vissersboot sloeg", vertelt Sander een dag later vanaf het vliegveld in Noorwegen tegen RTL Nieuws.

Dapper 

De visser die al jaren in het keiharde visserswereldje zit, blijft er dapper onder. "Ik leef nog. Dat is het allerbelangrijkste. Maar ik ben al mijn spullen kwijt en we zijn natuurlijk vreselijk geschrokken."

Sinds november zit de Brabantse visser op de Noorse Barentszzee. Om vis te vangen. Kabeljauw, heilbot, krab; de longline-visser vangt van alles in het ijskoude water. "Mijn dagen zien er wekenlang hetzelfde uit: twaalf uur werken, zes uur rust. twaalf uur werken, zes uur rust. Soms maandenlang hetzelfde riedeltje."

Overlevingsoutfits

De Brabander zou eigenlijk tot maart op de Noorse wateren blijven om te vissen, maar een metershoge golf maakte dit weekend alles kapot. 

Door de golf viel alles viel uit op de spiksplinternieuwe boot van het bedrijf Kenfish. De twaalfkoppige bemanning was kansloos. "Het lukte ons niet om de motoren aan te krijgen. Vanuit het luik achter stroomde het ijskoude water onze boot binnen. We moesten als een malle onze overlevingsoutfits aantrekken en overboord springen. We hadden geen keus."

Deze beelden maakten de vissers vanaf hun reddingsvlot.

Nachtmerrie

Sander kwam in ijskoud water terecht en het was ook nog eens pikkedonker. "Ik sprong met mijn speciale overlevingspak het water in. Zonder zo'n pak ben je binnen een paar minuten buiten bewustzijn en overleef je het water niet."

Hij had tien minuten de tijd om het vlot te bereiken. "Dat is met de storm en metershoge golven niet makkelijk", vertelt Sander.

Wonder

Maar het lukt. Wonder boven wonder wisten alle bemanningsleden het reddingsvlot te bereiken. Anderhalf uur dobberden ze op de Barentszzee, wachtend op hulp. Op het vlot wilde hij zijn familie nog een appje sturen.

"Maar we hadden geen bereik. We konden niets anders dan afwachten. Er was soms doodse stilte maar er werden ook grappen gemaakt. We hadden geen idee hoe lang het zou duren."

Sander aan het werk. © Sander van de Pol.
Sander aan het werk.

Bodem van de zee

Na ruim anderhalf uur wisten Noorse reddingswerkers het vlot te bereiken. Met een helikopter werd Sander naar de kust gebracht.

Hoe het nu verder moet? Hij weet het nog niet. "Ik ga eerst eens alles rustig op een rijtje zetten. Ik hoop morgen terug in Nederland te zijn en dan slaap ik bij mijn goede vriend Paul. Ik ben al mijn spullen kwijt, zoals mijn huissleutel en mijn paspoort. Alles ligt op de bodem van de zee."

Onzeker bestaan

"Het werk is een heel onzeker bestaan. Je bent maanden van huis, als je slechte vangsten hebt; krijg je minder betaald. Als je thuis zit, krijg je niets."

"Ik snap dat het voor veel mensen een idiote baan is. Als ik op zee ben, haat ik mijn werk. Maar ik thuis ben, mis ik de zee. Ik ga de komende tijd kijken wat ik ga doen. Eerst maar eens rustig thuis bijkomen."

Sander in het reddingsvlot© Sander van de Pol
Sander in het reddingsvlot